Türk Gümrük tarife Cetveli Kaç fasıl?

İçindekiler:

  1. Türk Gümrük tarife Cetveli Kaç fasıl?
  2. Gümrük tarife Cetveli No nedir?
  3. Gümrük tarife istatistik pozisyonu kaç haneli rakam grubundan oluşmaktadır?
  4. GTIP tespiti yapılmayan eşyalar için Bakanlık veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karara ne ad verilir?
  5. Türkiye hangi yıla kadar gümrük tarifelerini değiştirme hakkından yoksun?

Türk Gümrük tarife Cetveli Kaç fasıl?

Gümrüklerde, ürünler bu kodlar üzerinden işlem görmektedir. Her bir eşya/eşya grubu için bir GTİP bulunmaktadır. Armonize Sistem (Tarife Cetveli) 21 bölüm ve 96 fasıldan oluşmaktadır. Fasıllar 2'li kodlara, her bir fasıl 4'lü kod olan pozisyonlara ve her bir pozisyon ise 6'lı kod olan alt pozisyonlara ayrılmıştır.

Gümrük tarife Cetveli No nedir?

Bir ürünün ülkemizin tarife sınıflandırmasındaki yerini belirleyen 12 basamaklı koduna Gümrük Tarife İstatistik Numarası (GTİP) adı verilir. GTİP, İngilizce'de, HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System olarak adlandırılmaktadır.

Gümrük tarife istatistik pozisyonu kaç haneli rakam grubundan oluşmaktadır?

GTİP ise Armonize Sitemi esas alan ve ilk altı (6) hanesi Armonize Sitemle aynı olan Türk Gümrük Tarife Cetvelindeki 12 haneli koda verilen isimdir. Her bir eşya/eşya grubu için bir GTİP kodu bulunmaktadır. Armonize Sistem (Tarife Cetveli – GTİP) 21 bölüm ve 96 fasıldan oluşan bir sınıflandırma sistemidir.

GTIP tespiti yapılmayan eşyalar için Bakanlık veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karara ne ad verilir?

Cevap: BTB, eşyanın Gümrük Tarife Cetvelinde sınıflandırılmasına ilişkin olarak, kişinin yazılı veya elektronik talebi üzerine Bakanlık (Gümrükler Genel Müdürlüğü) veya Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüklerince verilen idari karardır.

Türkiye hangi yıla kadar gümrük tarifelerini değiştirme hakkından yoksun?

Lozan Antlaşması uyarınca Türkiye Cumhuriyeti, 1929 yılına kadar bağımsız gümrük politikası uygulayamadığından, bu durum dış ticaretimizi olumsuz etkilemiştir. 1923-1929 yıllarında ticaret dengesi sürekli açık vermiştir.