Talasemi kan hastalığı nedir?

İçindekiler:

  1. Talasemi kan hastalığı nedir?
  2. Talasemi kan testi kaç günde çıkar?
  3. Talasemi tedavi edilmezse ne olur?
  4. Talasemi hastalığını önlemek için neler yapılmalıdır?
  5. Akdeniz anemisi taşıyıcısı kan testinde nasıl anlaşılır?

Talasemi kan hastalığı nedir?

Talasemi, genellikle Akdeniz ülkelerindeki ırklarda görülen, doğacak çocuğa anne ve babasından "Beta Talasemi" geninin geçişi ile oluşan bir çeşit kalıtsal hastalık türüdür. Hemoglobinin yapımındaki bozukluk sonucu ortaya çıkmaktadır. Kandaki alyuvarlar içinde "hem" ve "globin" olmak üzere 2 kısım vardır.

Talasemi kan testi kaç günde çıkar?

Akdeniz Anemisi diğer adıyla Beta Talasemi anne ve babadan çocuklara kalıtsal olarak geçen, dünyada ve Türkiye'nin de içinde olduğu Akdeniz ülkelerinde en sık görülen, önlenebilir bir anemi yani kansızlık hastalığıdır.

Talasemi tedavi edilmezse ne olur?

TALASEMİ MAJÖR İyi tedavi edilmediği takdirde hastanın yaşam kalitesi bozulabilir ve belirgin derecede yaşam süresi kısalabilir. Özellikle taşıyıcı çiftlerin bebeklerinde, çocuk 6 aylıkken ağır kansızlık sonucu kalp yetmezliği de gelişebilir. Bu durumun yaşanmaması için düzenli olarak kan nakli yapılmalıdır.

Talasemi hastalığını önlemek için neler yapılmalıdır?

Talasemi hastalarının düzenli tedavi ve izlem ile normale yakın bir yaşam sürmeleri sağlansa da zor ve pahalı bir hastalık olan bu hastalığın önlenmesi de mümkün. Bunun için gerekenler ise toplum bilinci, evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tarama testleri.

Akdeniz anemisi taşıyıcısı kan testinde nasıl anlaşılır?

Kemik iliği normalde kırmızı kan hücreleri üretir, ancak anemi ya kan kaybından ya da kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesinden kaynaklanır. Talasemi teşhisi için kan testleri yapılır. Hastalığın anormal kırmızı kan hücrelerini gösteren bir kan sayımı ve bir kan örneği mikroskop altında incelenir.