Hukuk Dilekçe nasıl yazılır?

İçindekiler:

  1. Hukuk Dilekçe nasıl yazılır?
  2. Dava dilekçesi kime verilir?
  3. Davayı kim açar?
  4. Savcı hangi durumlarda kamu davası açar?
  5. Ifade verdikten sonra ne olur?
  6. Avukat ifadeye müdahale edebilir mi?
  7. Kolluk ifadesinde avukat ne demeli?
  8. Avukat cezaevine gitmek zorunda mı?
  9. Müdafiinin yetkileri nelerdir?
  10. Soruşturma evresinde en fazla kaç avukat?
  11. Avukat her dosyayı inceleyebilir mi?
  12. Hangi suçta müdafiin dosya inceleme yetkisi kısıtlanabilir?
  13. Avukatın dosya inceleme ve dosyadan örnek alma hakkı hangi temel hak ve hürriyetlerle ilgilidir?

Hukuk Dilekçe nasıl yazılır?

Dilekçe içeriğinde nelere dikkat edilmelidir? Dilekçenin hitap kısmı mutlaka büyük harfle ve koyu yazılmalıdır. Yazılan dilekçe ortalanmalı, sayfada belli bir ahenk içinde durmalıdır. Dosya numarası, davacı, davalı, vekili, konu, açıklamalar kısımları aynı hizada ve yine koyu renkli ve büyük harflerle yazılmalıdır.

Dava dilekçesi kime verilir?

Dava Dilekçeleri Nereye Verilir? Bulunduğunuz yerde idare ve vergi mahkemesi varsa doğrudan mahkemeye giderek elden teslim etmelisiniz. Dava harcı ve posta gideri alınacağını hesap ederek hazırlıklı gidiniz. Önceden mahkemeye başvurup harç ve posta giderinin ne kadar tutacağını öğrenmeniz yararlı olacaktır.

Davayı kim açar?

Ceza davası, bir iddianameyle yetkili ve görevli ceza mahkemesine açılır. Savcılık, şikayete tabi suçlarda şikayet üzerine, şikayete tabi olmayan suçlarda kendiliğinden harekete geçerek suçun işlenip işlenmediğini, işlenmişse kim tarafından, hangi suçun işlendiğini araştırır.

Savcı hangi durumlarda kamu davası açar?

Türk Ceza Kanununun 173. maddesine göre kamu davası Cumhuriyet savcısı tarafından açılır. ... Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olmayan suçlarda ve de soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olup şikayet edilen suçlar karşısında kamu davasının açılması mecburidir.

Ifade verdikten sonra ne olur?

Kanunda yer alan hükümlere göre ifade alma işlemini bu görevlilerden başka kimse yerine getirememektedir. Savcılık ifadelerinin ardından göz altına alınan kişi tutuklamaya sevk edilmesi durumunda şüphelinin sorgusu Sulh Ceza Hakimliği tarafından yapılarak, kişinin tutuklanıp tutuklanmayacağına karar verilmektedir.

Avukat ifadeye müdahale edebilir mi?

CMK'nın 149/3. maddesinde “Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında avukatın, şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkı engellenemez, kısıtlanamaz” hükmü bulunmaktadır. CMK'nın 153.

Kolluk ifadesinde avukat ne demeli?

Avukat huzurunda verilen ifadenin hukuka uygun alındığı kabul edilir. Zira avukatın ifadeye eşlik etmesinin esas amacı ifade alınırken hukuka aykırı yöntemlerin kullanılmadığının imza altına alınmasıdır.

Avukat cezaevine gitmek zorunda mı?

1) Hangi aşamada olursa olsun, Baro tarafından görevlendirilen avukat, müdafi bulunduğu şüpheli veya sanık tutuklu ise en az bir kez cezaevine gitmek ve şüpheli ile görüşmek zorundadır. ... 3) Üstlendiği işi, Avukatlık Kanunu ve Meslek Kuralları çerçevesinde, sonuna kadar yürütmekle yükümlüdür.

Müdafiinin yetkileri nelerdir?

Müdafiin aktif şekilde şüpheliye ve sanığa hukuki yardımda bulunma yetkisi; sözlü veya yazılı olarak şüpheliyi ve sanığı savunma, hukuka aykırılıkları bildirme, tespit etme ve ettirme, hukuki ve fiili sebepleri ortaya koyma, neden tutuklanma veya adli kontrole tabi tutulma talebinin veya suç isnadının yanlış veya ...

Soruşturma evresinde en fazla kaç avukat?

(2) Soruşturma evresinde, ifade almada en çok üç avukat hazır bulunabilir. (3) Soruşturma ve kovuşturma evrelerinin her aşamasında avukatın, şüpheli veya sanıkla görüşme, ifade alma veya sorgu süresince yanında olma ve hukukî yardımda bulunma hakkı engellenemez, kısıtlanamaz.

Avukat her dosyayı inceleyebilir mi?

Avukat veya stajyer, vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekaletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.

Hangi suçta müdafiin dosya inceleme yetkisi kısıtlanabilir?

Ancak müdafinin dosya içeriğini inceleme veya belgelerden örnek alma talebi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek nitelikte ise Cumhuriyet savcısının istemi üzerine Sulh Ceza Hâkimliğinin kararıyla kısıtlanabilecektir.

Avukatın dosya inceleme ve dosyadan örnek alma hakkı hangi temel hak ve hürriyetlerle ilgilidir?

Dosya inceleme hakkının temel amacı, avukatın haksız veya meslek anlayışına uygun düşmeyen bir davayı almasını önlemek, yargılamayı hızlandırmak, avukatların tüm hazırlıklarını yaparak dava açmasına imkân sağlamaktır.