Münhasırlık anlaşması ne demek?

İçindekiler:

  1. Münhasırlık anlaşması ne demek?
  2. Tek satıcılık sözleşmesi hangi kanunda?
  3. Tek satıcılık sözleşmesi nasıl bir sözleşmedir?
  4. Tek satıcılık sözleşmesi kendine özgü mü?
  5. Münhasıran ne demek TDK?
  6. Acente rekabet yasağı kaç yıl?
  7. Tek satıcılık belgesi nedir?
  8. Tek yetkili satıcı ne demek?
  9. Factoring sözleşmesi ne demek?
  10. Münhasır olsun ne demek?
  11. Rekabet yasağı azami kaç yıl?
  12. Rekabet yasağının süresi özel durum ve koşullar hariç olmak üzere azami kaç yıl olarak belirlenebilir?
  13. Bayi nedir hukuk?
  14. Franchise sözleşmesi ne demek?
  15. Tek yetkili nedir?
  16. Münhasır satıcı ne demek?

Münhasırlık anlaşması ne demek?

Münhasırlık anlaşmaları, bir alıcının belirli bir ürün veya ürün grubuna ilişkin talebinin tamamını veya önemli bir kısmını tek bir sağlayıcıdan karşılaması koşulunu içeren sözleşmelerdir.

Tek satıcılık sözleşmesi hangi kanunda?

Yapımcının diğer satıcıları ile sözleşme yaparak onları tek satıcının bölgesinde satış yapmama borcu altına sokmuş olması halinde ise, üçüncü kişi yararına söz- leşme söz konusu olacak ve TBK m. 129/216'deki şartların bulunması halinde tek satıcı, zararının tazmini konusunda yapımcı ile sözleşme ilişkisi içerisinde ...

Tek satıcılık sözleşmesi nasıl bir sözleşmedir?

Tek satıcılık sözleşmesi, yapımcı (üretici/ithalatçı) ile tek satıcı arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen çerçeve niteliğinde ve sürekliliği olan öyle bir sözleşmedir ki; bununla yapımcı mamullerinin tamamını veya bir kısmını belirli bir coğrafi bölgede inhisari olarak satmak üzere sadece tek satıcıya göndermeyi, ...

Tek satıcılık sözleşmesi kendine özgü mü?

SONUÇ Tek saticilik sözlesmeleri Kanunda düzenlenmeyen isimsiz sözlesmelerdendir. Içerisinde satim tekeli unsurunu barindirdigindan kendine özgü (sui generis) bir niteliktedir. Tek saticinin hukuki bakimdan saglayicidan bagimsiz olarak kendi adina ve hesabina hareket etmektedir.

Münhasıran ne demek TDK?

sf. 1. Bir kimse veya bir şey için ayrılmış, mahsus: “Onu yalnız ince hastalığa münhasır zanneder, başka hastalıklara aldırmadığı hâlde, veremliden son derece çekinirdi.” -R. N. Güntekin. 2. Sınırlanmış, sınırlı: Harp yalnız Avrupa'ya münhasır kalmadı.

Acente rekabet yasağı kaç yıl?

Sözleşmenin zamansal sınırlaması kanuni düzenlemeye tabidir. TTK madde 123 uyarınca rekabet yasağı sözleşmelerinin süresi, acentelik sözleşmesinin sona ermesinden sonra en fazla iki yıl olabilir.

Tek satıcılık belgesi nedir?

Tek satıcılık sözleşmesi bir yapımcının/üreticinin, ürettiği mallarını kendi adına ve rizikosu kendine ait olmak üzere satması için belli bir bölge/coğrafya sınırları içerisinde sadece bir tek satıcıya teslim etmesini gerektiren sözleşme niteliğindedir.

Tek yetkili satıcı ne demek?

Kendi Nam ve Hesabına Hareket Etme Unsuru Bu unsur tek satıcı bakımından kendini göstermektedir. Buna göre tek satıcı, satın almış olduğu malları tüketicilere satma konusunda bütün riski üstlenmekle beraber kendi nam ve hesabına satış işlemini gerçekleştirmektedir.

Factoring sözleşmesi ne demek?

Faktoring sözleşmesi; mal veya hizmet satışından doğmuş fatura ile tevsik edilen alacaklar ile Kurulca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde tevsik edilebilen mal veya hizmet satışına bağlı doğacak alacakları devir almak suretiyle, faktoring şirketinin müşterisine sağladığı tahsilat, borçlu ve müşteri hesaplarının ...

Münhasır olsun ne demek?

Münhasır; bir kimse ya da bir şey için ayrılmış, mahsus anlamı taşımaktadır. Bu insan ya da hayvan ile beraber eşyalar için de kullanılabilmektedir. Eski dönem insanları daha sık kullansa dahi günümüzde de değerlendiriliyor.

Rekabet yasağı azami kaç yıl?

Rekabet yasağı sözleşmeleri azami iki yıl süreli olarak yapılabilir ve acentelik sözleşmesi ile birlikte veya sözleşme ilişkisi devam ederken yapılması hükmün getirilme amacı olan acentenin korunması ilkesine uygun olur.

Rekabet yasağının süresi özel durum ve koşullar hariç olmak üzere azami kaç yıl olarak belirlenebilir?

TBK'nın 445/1. maddesi uyarınca, rekabet yasağı sözleşmesinin süresi özel durum ve koşullar dışında iki yılı aşamaz.

Bayi nedir hukuk?

Bayi kelimesi köken olarak Osmanlıcada “satım” anlamına gelen “bey” kelimesinden gelmekte olup kelime anlamıyla, malvarlığına giren ve başkalarına devredilebilen bir hakkı veya malı satan kimse, dükkân veya kuruluş anlamına gelmektedir. Bayilik sözleşmesi ise kanunda düzenlenmeyen atipik/isimsiz sözleşmelerdendir.

Franchise sözleşmesi ne demek?

Franchising; bir kimsenin başkasının çalışma prensiplerine ve talimatlarına bağlı kalarak ve bir bedel (ücret) karşılığında onun ürününü veya hizmetini sağlama imkânı sunan bir ticari ilişki türüdür.

Tek yetkili nedir?

En basit tanımıyla tek yetki sözleşmesi, gayrimenkul üzerinde yapılacak alış veya satış işleminden sadece o emlak firması veya danışmanının sorumlu olduğu anlamına geliyor.

Münhasır satıcı ne demek?

Tek satıcı, sağlayıcı ile aralarındaki sözleşmesel ilişki- den doğan bu münhasır satış hakkı ile belirli bir bölgede diğer satıcılarla yarışmaksızın, sağlayıcının temin ettiği veya ürettiği ürünlerini tek başına satma imkanı elde eder.