Intra spinal kitle lezyonu ne demek?

İçindekiler:

  1. Intra spinal kitle lezyonu ne demek?
  2. Spinal kord tümörü ne demek?
  3. Spinal tümör neden olur?
  4. Omurga tümörü iyileşir mi?
  5. Ekstradural ne demek?
  6. Omurgada kitle ne demek?
  7. Malign spinal kord kompresyonu nedir?
  8. Beldeki Tümör nedir?
  9. Ekstradural ne demek tıp?
  10. Servikal spinal kord ne demek?

Intra spinal kitle lezyonu ne demek?

İntramedüller tümörler: bu tümörler spinal kordun yani omuriliğin içinde büyürler ve sıklıkla servikal yani boyun omuriliğinde olurlar. Tipik olarak glial hücrelerde ve ependimal hücrelerden kaynak alabilir. Astrositoma ve ependimomamlar en sık rastlanılan tümörlerdendir.

Spinal kord tümörü ne demek?

Spinal Kord Tümörler Spinal tümör, spinal kord veya kolonun içinde veya onun etrafını saran anormal kitlelerdir. Bu hücreler kontrolsüz olarak büyürler ve normal hücreleri kontrol eden mekanizmalara kontrol edilmezler. Spinal tümörler benign(non-kanseröz) veya malign(kanseröz) olabilirler.

Spinal tümör neden olur?

Omurilik tümörünün nedenleri tam olarak bilinememektedir. Bununla birlikte, genetik faktörlerin tümör gelişiminde önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Fakat gen bozukluklarının kalıtsal yollarla mı yoksa çevresel faktörlerle mi oluştuğu konusunda net bir ayrım bulunmamaktadır.

Omurga tümörü iyileşir mi?

İyi huylu omurilik tümörlerinin büyük bir kısmı cerrahi olarak tamamen çıkartılabilmektedir. Bu hastalarda ameliyattan sonra herhangi başka bir tedaviye gerek kalmadan hastalar normal yaşantılarına devam edebilirler.

Ekstradural ne demek?

Ekstradural olarak adlandırılan tümörlerin büyük bölümünü metastatik ekstradural tümörler oluşturur. Tümörler genelde iyi huylu olarak gözlemlenirler. Gelişim süreçleri, intradural tümörlere göre daha yavaştır. Bu durum da teşhis ile tedavi arasında hem cerrahlara hem de hastalara zaman kazandırır.

Omurgada kitle ne demek?

Omurga sistemimizi oluşturan omur kemiklerinde oluşan tümörlere “omurga tümörleri” denir. Bunların çok önemli bir kısmı vücudun başka bir bölgesindeki tümörün omurga kemiklerine sıçraması ile ortaya çıkarlar (omurga metastazı). Kemiklere sıçrama riski en yüksek olan tümörler; akciğer, meme ve prostat kanserleridir.

Malign spinal kord kompresyonu nedir?

Kanser hastalarında %5 - 10 oranında omurilik basısı görülebilmektedir. Bu klinik durumun acil olma nedeni, omuriliğe basının şiddetli ağrıya neden olabilmesi ve/veya kalıcı sinir hasarına (omurilik felci) yol açabilmesidir. Tıp literatüründe spinal kord basısı veya spinal kanal kompresyonu olarak geçer.

Beldeki Tümör nedir?

Pek çok kişinin hayat kalitesini düşüren hastalıklardan birisi bel tümörüdür. Daha çok omurga ve omurilik tümörü şeklinde karşımıza çıkan bel tümörü, kişinin yürümesini ve ısıya karşı duyarlılığını etkileyerek bel ve çevresindeki organlarda ağrıya sebep olmaktadır.

Ekstradural ne demek tıp?

Ekstradural hematom beyin yüzeyinin üzerindeki dura denilen zarın üzerinde kemiğin altında kanama olmasıdır. Genellikle beraberinde dura üzerindeki arterin yırtıldığı bir kemik kırığı vardır. Hayati tehdit eden bir patolojidir.

Servikal spinal kord ne demek?

Servikal Omurga Her omur gövdesinin arkasına bağlı, spinal kolonun tüm uzunluğu boyunca devam eden içi boş bir longutidinal boşluk oluşturan bir kemik kemeri bulunur. Spinal kanal adı verilen bu alandan, omurilik ve sinir demetlerinin içinden geçer.