Hemofobi ne?

İçindekiler:

  1. Hemofobi ne?
  2. Kan tutmasının nedeni nedir?
  3. Kan tutmasının belirtileri nelerdir?
  4. Kan tutması için hangi doktora gidilir?
  5. Iğne korkusu nasıl yenilir?
  6. Kan görünce bayılma hastalığı nedir?
  7. Kan korkusuna ne denir?
  8. Igne korkusu neden olur?
  9. Vazovagal senkop nasıl önlenir?
  10. Senkop nasıl geçer?
  11. Vazovagal senkop neden olur?
  12. Hangi meyve kanı sulandırır?

Hemofobi ne?

Bazı kan fobisi olan kişilerin ambulans sireni duyunca ya da ameliyat veya kan kelimelerini duyunca bile bayıldığı durumlar olmaktadır. Kan fobisi(hemofobi) ya da halk arasında bilinen ismiyle kan tutması, kan görmeye dayanamamak, kan görünce panik olmak gibi durumlara verilen isimdir.

Kan tutmasının nedeni nedir?

Aslında parasempatik sistemin, yani “ye” ve “dinlen” sisteminin bir parçası olan bu sinir; aç ve susuz kalma, uzun süre ayakta kalma, aşırı gülme, ani korkma veya kan görme gibi olağandışı bir durum karşısında, kan basıncının ve kalp atışının düşmesine neden olur.

Kan tutmasının belirtileri nelerdir?

Kan ve Yaralanma Fobisi: Halk arasında “kan tutması” olarak da bilinen bir durumdur....Kişiden kişiye değişiklikler olmakla birlikte bu durumlarda en sık görülen belirtiler şunlardır:
  • Kalp çarpıntısı/sıkışması
  • Nefes darlığı/göğüs sıkışması
  • Ağız kuruluğu.
  • Yutkunma güçlüğü
  • Titreme.
  • Terleme.
  • Uyuşma/karıncalanma.
  • Baş dönmesi.
Daha fazla öğe...

Kan tutması için hangi doktora gidilir?

Hematoloji, İç Hastalıkları (Dahiliye) braşında kan hastalıkları ile uğraşan bölümdür. Kemik iliği, dalak gibi kan yapıcı organlar ve lenf bezlerinde kaynaklanan hastalıklara bakar. Bu bölümde hastalıkların tespiti için hastalara kan tahlili yapılır.

Iğne korkusu nasıl yenilir?

Özellikle bilişsel davranışçı terapi ile kişinin iğneye ve iğneyle alakalı koşullara adım adım maruz bırakılarak değerlendirilmesi ve korku etkenine karşı duyarsızlaştırılması hedeflenir. Psikoterapinin yetersiz kaldığı durumlarda, çeşitli sakinleştirici ve kaygı azaltıcı ilaçlara da başvurulabilir.

Kan görünce bayılma hastalığı nedir?

Kandan rahatsız olan ve baygınlık geçirenlerin bu rahatsızlığı “vazovagal senkop” olarak biliniyor. Bir başka deyişle, beyne giden kan damarlarındaki basıncın düşmesiyle birlikte gelen baygınlık olduğu söylenebilir.

Kan korkusuna ne denir?

Hematofobi (Kan korkusu) kana karşı duyulan aşırı ve önlenemez korku durumudur. Diğer birçok fobiden ayrı olarak bu korkunun akut durumlarında, vazovagal senkop (bayılma)gibi bazı fizyolojik reaksiyonlar gözlenebilir.

Igne korkusu neden olur?

Bu korkunun altında kişinin cildinin delinmesi yoluyla vücuduna iğne sokulmasına alışkın olmaması yatar. Aynı zamanda, hastaların daha önce travmatik bir tecrübe yaşaması, iğne uygulaması sonrası hasta olacağı endişesi veya farklı fobilere sahip olması gibi koşullara bağlı olarak da iğne korkusu gelişebilir.

Vazovagal senkop nasıl önlenir?

Vazomotor senkopta, hasta senkopa neden olan olayları biliyorsa bunlardan uzak durmalıdır. Hastada senkop öncesi ön belirtiler oluyorsa hemen yere uzanıp bacaklarını yükseğe kaldırmalıdır, böylelikle senkop önlenebilir. Vazomotor senkoplu hastalar su kaybından sakınmalıdır. Dirençli vakalar ilaçla tedavi edilebilir.

Senkop nasıl geçer?

Senkop nedeni yavaş kalp hızı (bradikardi) ise, sıklıkla kalıcı pil (pacemaker) takılması ile tedavi edilir. Eğer bir ilaç tedavisi bradikardiye neden oluyorsa, bu yan etkiye yol açmayan farklı bir ilaçla değiştirilebilir.

Vazovagal senkop neden olur?

Bu sebepten dolayı “nöral yolla bayılma” ya da “vazovagal senkop” adlarıyla tanımlanır. Anksiyete, korku, bunaltıcı ortamlar, çok sıcak ortamlar, susuz kalma, ağrı şoku, uzun süre ayakta kalma ve yoğun egzersiz gibi faktörler bu tip bayılmayı tetikleyebilen etmenlerdir.

Hangi meyve kanı sulandırır?

Kan sulandırıcı meyvelerin ortak noktası C vitamini ihtiva eden meyve grupları olmaları. Bunlar Portakal, limon ve greyfurt başta olmak üzere, kiraz ve kara üzüm kan sulandırıcı meyveler arasında yer almakta.