Damak bozukluğu nedir?

İçindekiler:

  1. Damak bozukluğu nedir?
  2. Yumuşak damak yarığı nedir?
  3. Sesletim bozukluğu nedir?
  4. Dudak damak Yarıklığı hangi konuşma bozukluğu?
  5. Yarık dudak yarık damak neden oluşur?
  6. Artikülasyon bozukluklarının nedenleri nelerdir?
  7. Yarık damak ne zaman anlaşılır?
  8. Yarık damak dudak ne zaman belli olur?
  9. Dudak ve damak Yarıklığı nedir?

Damak bozukluğu nedir?

Dudak damak yarıklığı, doğuştan olan bir çeşit ağız ve yüz şekil bozukluğudur. Çocuk doğar doğmaz fark edilir. İkisi bir arada veya ayrı olarak görülebilir. Dudak ve damak yarıkları toplumda yaklaşık 1/700 oranında konjenital (doğuştan) olarak görülen ve en sık rastlanan baş-yüz (kranyofasyal) anomalisidir.

Yumuşak damak yarığı nedir?

Yarık damak, bebeğin anne karnında gelişimi sırasında, çeşitli nedenlerden dolayı bebeğin yüz bölgesindeki yapıların birleşme kusuru nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Yarık damak bazı çocuklarda küçük dili etkileyen küçük bir çentik halinde iken bazı çocuklarda küçük dilden dudak bölgesine kadar uzanabilir.

Sesletim bozukluğu nedir?

Sesletim, bireyin konuşmada yer alan organlarının ardışık, uyumlu hareketleriyle belirli bir dile ait konuşma seslerini doğru telaffuz etme becerisidir. Sesletim bozukluğu nedir? Sesletim bozuklukları, konuşma seslerinin çıkartılış yeri, biçimi, hızı, zamanlaması ve basıncının hatalı üretimine dayalı sorunlardır.

Dudak damak Yarıklığı hangi konuşma bozukluğu?

Hipernazalite, konuşma için gerekli olan akustik enerjinin ağızdan çıkması gereken seslerde buruna kaçarak konuşmanın rezonansını bozmasıdır. Hipernazalite, damak yarığına sıklıkla eşlik ettiği için birtakım sesletim problemlerine neden olabilmektedir.

Yarık dudak yarık damak neden oluşur?

Hastalığın nedeni günümüzde tam olarak bilinmemektedir ancak yarık dudak ve damak oluşturan faktörler başında akraba evlilikleri, gebelikte sigara ve alkol kullanımı, epilepsi ilaçları, warfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar, romatizma ilaçları, vitamin ve folik asit eksiklikleri gelmektedir.

Artikülasyon bozukluklarının nedenleri nelerdir?

Aşağıda belirtildiği gibi pek çok nedenden ötürü kişide artikülasyon bozukluğu görülebilir. Yapısal anomalilere bağlı: Dudak-damak yarıklığı, ağız-yüz anomalileri, dil bağı, diş bozuklukları nedeniyle konuşma seslerinin doğru üretilememesi.

Yarık damak ne zaman anlaşılır?

Yarık dudak ve damak deformitesi olarak bilinen durum ortalama olarak 1/1000 doğumda görülen ve bebeğin anne karnında gelişimi sırasında 8-12. haftalarda görülebilecek gelişim bozukluklarına bağlı olarak ortaya çıkan bir anomalidir.

Yarık damak dudak ne zaman belli olur?

Hastalığın gelişiminde genetik de önemlidir. Ailede yarık dudak ve damaklı birey varsa çocukta hastalık riski %4 kadardır. Eğer 2 çocuk etkilenmişse risk %9 a çıkmaktadır. Yarık damak ve dudak varlığı anne karnında gebeliğin 13. haftasından itibaren kadın doğum uzmanı tarafından karın ultrasonografisi ile gözlenebilir.

Dudak ve damak Yarıklığı nedir?

Halk arasında tavşan dudak olarak bilinen dudak yarığı doğum öncesi dönemde gelişen ve yüz orta hat birleşme kusuru nedeniyle ortaya çıkan bir hastalıktır.