Uyum geçerliliği ne demek?

İçindekiler:

  1. Uyum geçerliliği ne demek?
  2. Kapsam geçerliliği ne demek?
  3. Geçerlilik nedir kpss?
  4. Güvenirlik nedir kpss?
  5. Cronbach Alpha yöntemi nedir?
  6. KR 21 nedir?
  7. KR 20 neyi ölçer?
  8. Geçerlik katsayısı nedir?
  9. Güvenilirlik katsayısı nedir?
  10. Iki yarım test güvenirliği nedir?

Uyum geçerliliği ne demek?

Bir ölçüm ya da puan ile o an halihazırda mevcut olan ve o değişken ile ilgili bir başka puan arasındaki ilişkinin bulunması uyum geçerliliğini gösterir. Ölçüt başa gelirse uyum geçerliliği olur. Not : Aynı kapsamı ölçtüğü bilinen diğer bir testle korelasyonu hesaplamak da uyum geçerliliğine örnektir.

Kapsam geçerliliği ne demek?

Geçerlik Türleri – Kapsam Geçerliliği Bir ölçme aracının ölçmek istediği kapsamı tam olarak yansıtıp yansıtmadığıyla ilgilenir. Ölçme aracının ölçmek istediği konuları, hedef davranışları ya da özellikleri tam olarak örneklemesi ve temsil etmesidir.

Geçerlilik nedir kpss?

Geçerlilik bir ölçme aracının amaca hizmet etme derecesidir. Güvenirlik , geçerliliğin ön koşuludur.

Güvenirlik nedir kpss?

Güvenilir bir test aynı gruba iki yada üç kez uygulandığında gruptaki her bir kişi bütün uygulamalarda yaklaşık aynı puanı almalıdır. Bir başka deyişle GÜVENİRLİK ölçme sonuçlarının hatalarından arınıklık derecesidir. ... kullanılması veya sınavda az soru yerine çok soru sorulması duyarlılığı arttırır..

Cronbach Alpha yöntemi nedir?

Cronbach'ın (1951) alfa katsayısı yöntemi, ölçüm güvenirliği kestirimi için kullanılmaktadır. ... Böylece, toplam test ölçümlerinin varyansı, madde varyansları toplamından daha küçükse, sonrasında Cronbach'ın alfa katsayısı negatif olabilecektir. Matematiksel olarak, Cronbach alfa, negatif ve “–1”'den küçük olabilir.

KR 21 nedir?

Test maddelerinin güçlükleri eşit ise, madde güçlükleri değil testin ortalaması hesaplanarak güvenirlik bulunur buna ; KR21 denir. Güçlükler farklıysa, güvenirlik hesaplamada madde güçlükleri hesaplamaya katılır, buna; KR20 denir.

KR 20 neyi ölçer?

Bir kez uygulanmış olan bir ölçme aracının, güvenirliği hakkında bilgi verir ve “iç tutarlılık katsayısı” olarak adlandırılır. Bir testin KR 20 güvenirlik katsayısı yüksek bulunmuş ise, bu testteki maddelerin aynı yeterliği ölçtüğü (testin tek boyutlu olduğu) anlamına gelir.

Geçerlik katsayısı nedir?

Bir testin geçerliği o testten elde edilen puanlarla belli bir ölçütler takımı arasındaki ilişki bakımından belirlenir. ... Test puanları ile ölçütler takımı arasındaki ilişki katsayısına GEÇERLİK KATSAYISI adı verilir. Geçerlik katsayısı -1.

Güvenilirlik katsayısı nedir?

Güvenirlik katsayısı, paralel testlerden elde edilen puanlar arasındaki korelasyon olarak tanımlanır ve gerçek puanlar varyansının gözlenen puanlar varyansına oranı olarak açıklanır. ... Örneğin, bir araştırmacının iki paralel formdan elde ettiği puanlar için güvenirlik katsayısı .

Iki yarım test güvenirliği nedir?

Bu yolla tahmin edilen güvenirliğe testin iki-yarım yöntemi ile bulunmuş güvenirliği ya da aynı anlama gelmek üzere kısaca iki yarım güvenirliği denir. Özellikle eğitimde kullanılan ve öğrenme düzeyini ölçmeyi amaçlayan testlerin her birinde, birden fazla özelliğin ölçülmesine çalışılır.