Ekonomide y nedir?

İçindekiler:

  1. Ekonomide y nedir?
  2. Transfer harcamaları ne demek?
  3. Reel ve nominal ücret nedir?
  4. Ücret ve fiyat yapışkanlığı neyi ifade etmektedir?
  5. Ücret katılığı ne demek?
  6. Nominal ücret katılığı nedir?

Ekonomide y nedir?

O halde Y “reel milli gelir” ya da kısaca ülkede bir yılda üretilen mal ve hizmeti, bir başka deyişle kısaca çıktıyı ifade etmektedir. Açık bir ekonomide ise yukarıdaki formül Y = C + I + G + (X - M) şeklini almaktadır.

Transfer harcamaları ne demek?

2.

Reel ve nominal ücret nedir?

Reel ücret ise çalışanın aldığı para ile satın alabileceği mal ve hizmet miktarıdır. Diğer bir deyişle nominal ücret sadece bir sayı iken reel ücret satın alma gücüdür. Bu durumda kişinin refah seviyesi ve yaşam standardı reel ücretine bağlı olmaktadır.

Ücret ve fiyat yapışkanlığı neyi ifade etmektedir?

Özet: Klasik iktisat ücretlerin uzun dönemde geçimlik düzeye ulaşacağını öngörmüştür. ... Böylelikle asgari ücret de bir ücret yapışkanlığı olarak ortaya çıkmıştır. Uzun dönemde ücretler yükseliyor olsa da ücretler hala üretimden düşük pay almaya devam etmektedirler.

Ücret katılığı ne demek?

Ücretlerin ekonomik koşullara uyarlanma esnekliğinin zayıf olması durumu ücret katılığı olarak ifade ediliyor. ... Ücretlerin, işgücü piyasasını dengede tutan ücret seviyesinin üzerinde olduğu ve katılık nedeniyle bu seviyeye yakınsama eğilimi göstermediği durumlarda işsizlik artabiliyor.

Nominal ücret katılığı nedir?

Nominal katılık veya yapışkanlık, nominal fiyatların herhangi bir nedenle nominal talepdeki değişikliklere uyum gösterememesi nedeni ile oluşmaktadır.