Taahhüt Damga Vergisi kim öder?

İçindekiler:

  1. Taahhüt Damga Vergisi kim öder?
  2. Taahhüt Damga Vergisi nedir?
  3. Taahhütname damga vergisine tabi mi?
  4. Damga Vergisi hangi hallerde alınır?
  5. Sürekli damga vergisi mükellefi kimdir?
  6. Damga vergisi hangi hallerde kesilir?
  7. Sözleşme damga vergisi kaç gün içinde ödenir?
  8. Yabancı para cinsinden tutar içeren kağıtlar nasıl damga vergisine tabi tutulur?
  9. Kamu kurumları damga vergisinden muaf mıdır?
  10. Damga vergisi hangi durumlarda verilir?
  11. Damga vergisi beyannamesi vermek zorunlu mu?
  12. Damga vergisi mükellefi kimdir?
  13. Damga vergisi beyannameli damga vergisi mükellefi nedir?
  14. Damga vergisi ödenmezse ne olur?
  15. Damga vergisi beyanı ne zaman verilir?
  16. Kira sözleşmelerinde damga vergisi brüt tutar üzerinden mi?
  17. Şekli kanunlarda belirtilmiş olan kağıtların nitelikleri tayin edilirken ne esas alınır?

Taahhüt Damga Vergisi kim öder?

Mükellef: Madde 3 – Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların Damga Vergisini kişiler öder.

Taahhüt Damga Vergisi nedir?

İlgili özelge sonrasında, bazı İcra Müdürlüklerince taahhüt belgesi imzalanmadan taahhüt edilecek miktar üzerinden binde 9,48 oranında tahakkuk eden damga vergisi ödemesi yaptırılmaktadır.

Taahhütname damga vergisine tabi mi?

Mezkur Kanuna ekli (1) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi tutulacağı hükme bağlanmıştır.

Damga Vergisi hangi hallerde alınır?

En kısa ve net tanımıyla Damga Vergisi, her türlü sözleşmeden doğan ve devlet tarafından alınan bir vergi çeşididir. Açılımına bakmak gerekirse; kişiler ve kurumlar arasındaki anlaşma ve işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergi olduğunu söyleyebiliriz. ... Yani doğan damga vergisini kişiler öder.

Sürekli damga vergisi mükellefi kimdir?

Kamu iktisadi teşebbüsleri, devlet ve kamu iktisadi teşebbüslerinin iştirakleri, özerk kuruluşlar, diğer kamu kuruluşları, anonim şirketler ve kurumlar vergisine tabi diğer mükellefler, kollektif ve komandit şirketler, bilanço ve işletme esasına göre defter tutanlar ile serbest meslek erbabının istemeleri halinde ...

Damga vergisi hangi hallerde kesilir?

Damga Vergisi Ödeme Şekilleri
  • Makbuz ve ibra senetleri,
  • Faturalar,
  • Ulaştırma ile ilgili kağıtlar,
  • Elektrik, havagazı, telefon ve su abonman mukavelenameleri,
  • Maliye Bakanlığının müsaadesi alınmak şartiyle vergiye tabi diğer kağıtlar.
  • Basılı damga konulacak kağıtların vergisi, yüzde beş noksanı ile peşin olarak ödenir.
BE

Sözleşme damga vergisi kaç gün içinde ödenir?

6- Bir ay içinde düzenlenen sözleşmelerin vergisi sürekli mükellefiyete tabi olanlar tarafından ertesi ayın yirmi üçüncü günü akşamına kadar vergi dairesine bir beyannameyle bildirilir. Beyan edilen vergi aynı ayın yirmi altıncı günü akşamına kadar vergi dairesine ödenir.

Yabancı para cinsinden tutar içeren kağıtlar nasıl damga vergisine tabi tutulur?

Damga vergisine tabi kağıdın yabancı para cinsinden düzenlenmesi halinde, kağıt üzerinde yer alan bedelin, kağıdın düzenlendiği tarihteki T.C. Merkez Bankası'nca tespit ve ilan olunan cari döviz satış kuruna göre bulunacak Türk Lirası karşılığı üzerinden damga vergisi hesaplanacaktır.

Kamu kurumları damga vergisinden muaf mıdır?

Sonuç olarak, (I) sayılı tablonun IV/1-a fıkrası uyarınca resmi dairelerin ve resmi dairelere bağlı ve ayrı bir tüzel kişilik ile iktisadilik vasıflarından birine haiz kuruluşların günlük mal ve hizmet alımları karşılığında yapılan ödemelere dair düzenlenen kağıtlar damga vergisine tabidir.

Damga vergisi hangi durumlarda verilir?

Damga vergisi, kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar veya kurumlar ile kurumlar arasında hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergilerdir. ... Damga vergisinin alınabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor olması, imzalanabilir veya imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi gerekmektedir.

Damga vergisi beyannamesi vermek zorunlu mu?

Hayır olmaz. Sözleşmenin geçerlilik şartı için damga vergisi ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Damga vergisi mükellefi kimdir?

Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişiler öder. ... Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kağıt mahi yetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişiler öderler."

Damga vergisi beyannameli damga vergisi mükellefi nedir?

Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imza edenlerdir. Resmi dairelerle kişiler arasındaki işlemlere ait kağıtların damga vergisini kişiler öder. ... Ancak bunlardan ticari veya mütedavil kağıt mahi yetinde bulunanların vergisini, bunları en evvel satan veya kabul veya başka suretle kullanan kişiler öderler."

Damga vergisi ödenmezse ne olur?

Vergiye tabi kağıtların Damga Vergisinin ödenmemesinden veya noksan ödenmesinden dolayı alınması lazımgelen vergi ve cezadan, mükelleflere rücu hakkı olmak üzere, kağıtları ibraz edenler sorumlu oluyor.

Damga vergisi beyanı ne zaman verilir?

Beyanname verilen ayın 26. günü akşamına kadar ödenir. (Sürekli Damga Vergisi mükellefiyeti bulunmayanlar için damga vergisi makbuz karşılığı ödenmesi gereken kağıtlara ilişkin) Damga Vergisi'ne tabi kâğıdın düzenlendiği tarihi izleyen 15 gün içinde beyan edilir.

Kira sözleşmelerinde damga vergisi brüt tutar üzerinden mi?

Buna göre, söz konusu kira sözleşmesinin 1 yıllık brüt kira bedeli üzerinden Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-2 fıkrasına göre damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Şekli kanunlarda belirtilmiş olan kağıtların nitelikleri tayin edilirken ne esas alınır?

Kanunen belli şekle tabi tutulmamış olan, şekilleri kanunlarda belirtilmemiş olan kağıtların niteliğinin tespitinde ise bunların üzerindeki yazının kapsadığı hüküm ve anlama bakılarak damga vergisi tayin edilir.