İpek böceği yetiştiriciliği hangi aylarda yapılır?

İçindekiler:

  1. İpek böceği yetiştiriciliği hangi aylarda yapılır?
  2. İpek böceği Türkiye'de nerede yetişir?
  3. İpek böcekçiliği yılda kaç kez yapılır?
  4. İpek böceği hangi ilde yetişir?
  5. Ipek böceği nasıl elde edilir?
  6. Ipek böceği yumurtası ne zaman çıkar?

İpek böceği yetiştiriciliği hangi aylarda yapılır?

İlkbahar ayları, ülkemiz iklim şartlarının ipek böceği yetiştirmek için en uygun olduğu zaman dilimi. İlkbahar başından ilkbahar sonuna kadar istediğiniz dönemde ipek böceği yetiştirmeye başlayabilirsiniz.

İpek böceği Türkiye'de nerede yetişir?

Bugün ülkemizde ipekböcekçiliği yoğun olarak Diyarbakır, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Sakarya ve Antalya illerinde yapılmaktadır. 1990-2001 yılları arasında yaş koza üretimi yapan il, köy ve aile sayısında büyük düşüşler olmuş, bunun doğal sonucu olarak da ipek üretimimiz hızla azalmıştır.

İpek böcekçiliği yılda kaç kez yapılır?

İpekböceği yetiştiriciliği ilkbahar ve sonbahar dö- nemlerinde olmak üzere yılda 2 kez yapılabilmekle beraber ekonomik anlamda daha verimli olduğu için sadece ilkbahar beslemesi gerçekleştirilmektedir.

İpek böceği hangi ilde yetişir?

Türkiye'de ipek böceği üretiminin yüzde 39,2'si Diyarbakır'da gerçekleşiyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Diyarbakır Bölge Müdürü M. Salih Uras, ipek böcekçiliğinde Türkiye'de geçtiğimiz yıl yaklaşık 122 ton yaş koza üretimi gerçekleştiğini açıkladı.

Ipek böceği nasıl elde edilir?

Farklı böcek ve örümcek türleri tarafından da üretilebilir. Ancak dünyadaki ipek üretiminin başlıca kaynağı ipek böcekleridir. İpek böceklerinin larvalarını korumak amacıyla etraflarına ördükleri kozalar ipek liflerinden oluşur. Günlük hayatta kullandığımız ipek bu kozalardan elde edilir.

Ipek böceği yumurtası ne zaman çıkar?

İpek böceklerinin bir türü (univoltin ırk) sadece ilkbaharda yumurtlar ve bu türün verdiği yumurtalar diğer ilkbahara kadar bekler. Başka bir türde (bivoltin ırk) ise yumurtalar ikinci yumurtlama için beklemeye girmeden, 11–12 günlük kuluçka devresi geçirerek yumurtadan çıkarlar.