Tükürük bezi nerede olur?

İçindekiler:

  1. Tükürük bezi nerede olur?
  2. Tükürük bezi hangi bezlerden oluşur?
  3. Tükürük bezi taşı nedir?
  4. Major tükrük bezleri nelerdir?
  5. Tükürük bezlerinin şişmesine ne iyi gelir?
  6. Parotis tükürük bezi neden şişer?
  7. Parotis bezi hangi sinir?
  8. Tükürük bezi taşı nasıl tespit edilir?
  9. Parotis bezinde neler bulunur?
  10. Minör tükrük bezleri nelerdir?
  11. Parotis bezi seröz mü?

Tükürük bezi nerede olur?

Bezler ağız ve boğaz çevresinde yerleşmişlerdir. Başlıca tükürük bezleri parotis (kulak önünde), submandibüler (çene altında) ve sublingual (dilaltında) bezlerdir. Hepsi de ağız içerisine tükürük salgılarlar.

Tükürük bezi hangi bezlerden oluşur?

Tükürük bezleri büyük (majör) ve küçük (minör) bezler olarak iki gruptan oluşur. Her iki tarafta kulak ön ve altında yer alan parotis tükürük bezleri, çene altı tükürük bezleri ve dilaltı tükürük bezleri majör tükürük bezleridir. Ağız içinde, dudak ve damakta çok sayıda küçük (minör) tükürük bezi mevcuttur.

Tükürük bezi taşı nedir?

Tükürük bezlerinin dokusu içerisinde ya da salgı kanallarında oluşan kalsiyum birikintilerine tükürük bezi taşı ya da sialolit, tükürük bezinde taş oluşmasına ise sialolitiazis adı verilmektedir. Tükürük bezi taşları tükürük bezlerinin en sık karşılaşılan iyi huylu hastalıkları olup toplumda %1 oranında izlenmektedir.

Major tükrük bezleri nelerdir?

Major Tükürük Bezleri:
  • Parotis Bezi: Kulak önü tükürük bezi.
  • Submandibuler Bez: Çene altı tükürük bezi.
  • Sublingual Bez: Dil altı tükürük bezi.

Tükürük bezlerinin şişmesine ne iyi gelir?

Tükürük bezi enfeksiyonu tedavisi ise, sıvıları, içerek ya da damar yoluyla alarak, antibiyotiklerle, enfekte olan bez üzerine ılık bezle yapılan kompres ile, tükürük akışını arttırmak için ekşi, şekersiz şekerlemeler yiyerek ya da portakal suyu içerek tedavi edilebilir.

Parotis tükürük bezi neden şişer?

Mamafih bir yetişkinde parotis bezi bölgesinde bir şişlik olursa bunun tıkanıklıktan veya tümörden olma şansı daha fazladır.Kanal darlığından ve tükürük akımının azalmasından kaynaklanan iltihaptan daha önce bahsedilmişti. Komşu lenf bezlerinin iltihabından dolayı tükürük bezlerinde de ikincil iltihap olabilir.

Parotis bezi hangi sinir?

Parotis tükürük bezi: Fasiyal sinir, kulak kemiğinin içinden geçip, mastoid çıkıntıdan (kulak altı çıkıntısı) kafa tasını terk eder ve hemen parotis tükürük bezinin içine girererek orada yüz kaslarına dağılacak olan dallarını verir. Parotis bezi fasiyal sinirle ilişkili olarak iki anatomik kısıma ayrılır.

Tükürük bezi taşı nasıl tespit edilir?

Tanı hastanın şikâyetleri, muayene bulguları ve radyolojik incelemelerle konulur. Taş çene altı tükürük bezi kanalının ağıza açıldığı noktaya yakınsa ağız içinden muayenede hekimin parmak ucuyla hissedilebilir. Beraberinde bakteriyel bir iltihap varsa tükürük bezine bastırınca ağız içine iltihabi akıntı olabilir.

Parotis bezinde neler bulunur?

Parotis bezi ise yalnızca seröz asiner yapılar gösterir. Tüm bu glandların duktal, sinir, damar ve bağ doku sistemleri vardır. Özellikle parotis gland içerisinde bez içi lenf nodları bulunur.

Minör tükrük bezleri nelerdir?

Minör tükrük bezi: Farenks, oral kavite, nazal kavite, sinüsler, larenks ve trakea mukozası altında dağınık olarak bulunurlar. Dudakların içi yüzündeki mukozada ve sert damak mukozasında daha yoğundurlar. Günlük yaklaşık 1000-1500 ml tükrük salgılanmaktadır.

Parotis bezi seröz mü?

Parotis bezi ise yalnızca seröz asiner yapılar gösterir. Tüm bu glandların duktal, sinir, damar ve bağ doku sistemleri vardır. Özellikle parotis gland içerisinde bez içi lenf nodları bulunur.