Örtü altı yetiştiriciliği ne demektir?

İçindekiler:

  1. Örtü altı yetiştiriciliği ne demektir?
  2. Örtüaltı yetiştiriciliğinde örtü kullanımının birincil amacı nedir?
  3. Sera nedir faydaları nelerdir?
  4. Örtü altı tarım nerede?
  5. Seracılık hangi ürünlerde yapılır?
  6. Serada ne ekilir?
  7. Seracılıkta örtünün amacı nedir?
  8. Sera yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen toprak nedir?
  9. Sera etkisi nedir yararları ve zararları nelerdir?
  10. Türkiye'de ilk seralar hangi ilimizde kuruldu?
  11. Örtü altı tarım alanı ne demek?
  12. Seralarda hangi tarım ürünleri yetiştirilmektedir?
  13. Ülkemizde seracılık en çok hangi bölgede yapılır?
  14. Kışın serada ne yetişir?
  15. Hobi serada ne yetişir?
  16. Sera hangi amaçla kullanılır?
  17. Serada hangi besinler yetişir?

Örtü altı yetiştiriciliği ne demektir?

ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ NEDİR? Dış iklim faktörlerinin etkisini kaldırarak, gerekli özel çevre koşullarının yaratılması ile alçak ve yüksek sistemler içinde yapılan sebze, meyve ve süs bitkileri yetiştiriciliğine genel anlamda "ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ" denmektedir.

Örtüaltı yetiştiriciliğinde örtü kullanımının birincil amacı nedir?

Sebze yetiştiriciliğinde, cam veya plastik örtülerden yararlanarak yapılan yetiştiriciliğe Örtüaltı yetiştiricilik denir. ... Rakım yüksek olup dışarda sebze yetiştirme dönemi kısadır. Bu durum sebzeciliği kısmen kısıtlamaktadır. Örtü altı sebze yetiştiriciliği ile bu mahsurlar ortadan kalkacaktır.

Sera nedir faydaları nelerdir?

Sera, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı. 1545 yılında, Padova'da ilk botanik bahçesinin açılmasından hemen sonra Daniel Barbaro, bu bahçede ilk serayı yaptı.

Örtü altı tarım nerede?

Türkiye'nin örtü altı tarım alanlarının yaklaşık yüzde 34'ü (yaklaşık 221 bin dekar) Antalya'da, yüzde 24'ü Mersin'de (yaklaşık 154 bin dekar), yüzde 18'i Adana'da (yaklaşık 118 bin dekar) bulunuyor. Bu kentleri sırasıyla Muğla, Samsun, Hatay, Aydın, İzmir, Bilecik ve Yalova takip ediyor.

Seracılık hangi ürünlerde yapılır?

Yani seracılığın % 77.5 plastik %22.5' cam seralardır. 1- Seralarda yetiştirilen türler; Sera alanlarımızın %95'inde sebze(genelde yazlık sebzeler),%4'ünde süs bitkileri(özellikle kesme çiçek) ve % 1'inde ise meyve türleri(özellikle muz ve çilek yetiştirilmektedir.

Serada ne ekilir?

Ticari seralarda en çok yetiştirilen sebzeler domates, biber, kavun, kabak, marul, hıyar ve patlıcandır.

Seracılıkta örtünün amacı nedir?

Sera, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı. ... Bazı hassas bitkiler, kışın bu seraya alınıyor, baharla birlikte yeniden yerlerine dikiliyorlardı.

Sera yetiştiriciliğinde en çok tercih edilen toprak nedir?

Kumlu topraklardan hafif killi topraklara kadar her tip toprakta yetiştirilmesine rağmen; en iyi netice organik maddelerce zengin hafif topraklardan alınmaktadır. Yetişme periyodu çok kısa olan yerlerde erkencilik çok önemlidir. Bu nedenle erken mahsul almada kumlu-tınlı topraklar ideal kabul edilmektedir.

Sera etkisi nedir yararları ve zararları nelerdir?

Atmosferin, ışığı geçirme ve ısıyı tutma özelliği vardır. Atmosferin ısıyı tutma yeteneği sayesinde suların sıcaklığı dengede kalır. Böylece nehirlerin ve okyanusların donması engellenmiş olur. Bu şekilde oluşan, atmosferin ısıtma ve yalıtma etkisine sera etkisi denir.

Türkiye'de ilk seralar hangi ilimizde kuruldu?

Seracılığın 1940'lı yıllarda başladığı Türkiye'de ilk seralar, kamu kuruluşları tarafından Antalya ve Mersin'de deneme amacıyla kuruldu, seracılık zaman içerisinde Ege ve Marmara bölgelerinde yaygınlaştı.

Örtü altı tarım alanı ne demek?

Örtü altı tarım arazisi; iklim ve diğer dış etkenlerin olumsuzluklarını en aza indirmek için cam, naylon veya benzeri malzeme kullanılarak oluşturulan örtüler altında kurulur. Örtü altı tarım arazisi; genellikle dış etkenlerden korunmak için kurulan yerlerdir.

Seralarda hangi tarım ürünleri yetiştirilmektedir?

Ticari seralarda en çok yetiştirilen sebzeler domates, biber, kavun, kabak, marul, hıyar ve patlıcandır.

Ülkemizde seracılık en çok hangi bölgede yapılır?

Türkiye'deki seraların büyük çoğunluğu Antalyada'dır. İkinci olarak ise Antalya'dan sonra İçel izlemektedir.Seracılıkta mevsiminin dışında da taze sebze bulma fırsatı olduğu için şimdilerde oldukça revaçtadır. Sera yapımı, seçeceğiniz böyle ve üreteceğiniz ürün ile doğru orantıda değişiklik göstermektedir.

Kışın serada ne yetişir?

Kışın kök sebzelere ihtiyacımız artar; pancar, turp, havuç, kereviz gibi... Ayrıca ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler vazgeçilmezler arasındadır.

Hobi serada ne yetişir?

Hobi Seralarında Hangi Sebzeler İyi Yetişir?
  • Biber. Hemen hemen her türlü biber sera ortamında iyi bir biçimde yetişebilir. ...
  • Domates. Domatesler polenlerini geliştirmek için en az 15 ºC sıcaklığına ihtiyaç duyarlar. ...
  • Sıcak Mevsim Sebzeleri. ...
  • Soğuk Mevsim Sebzeleri.
Hicri

Sera hangi amaçla kullanılır?

Sera, bitkilerin yetişmesine uygun şartların sağlanması amacı ile çevre şartları kontrol edilebilen veya düzenlenebilen cam, plastik, fiberglas gibi ışığı geçiren materyallerle örtülü yapı. ... Bazı hassas bitkiler, kışın bu seraya alınıyor, baharla birlikte yeniden yerlerine dikiliyorlardı.

Serada hangi besinler yetişir?

Ticari seralarda en çok yetiştirilen sebzeler domates, biber, kavun, kabak, marul, hıyar ve patlıcandır.