Mozaikplasti ameliyatı nedir?

İçindekiler:

  1. Mozaikplasti ameliyatı nedir?
  2. Mozaikplasti ameliyatı kaç saat sürer?
  3. Eklem ameliyatları sonrasında kullanılan tedavi yöntemi nedir?
  4. Osteokondral ne demek?
  5. Menisküs ameliyatı hangi durumda yapılır?
  6. Ayak kıkırdak ameliyatı kaç saat sürer?
  7. Osteokondral hasar nedir?
  8. Osteokondral lezyon neden olur?

Mozaikplasti ameliyatı nedir?

Mozaikplasti nedir? Yük taşımayan bölgeden alınan silindirik şekilli kıkırdak+kemik yamanın hasarlı bölgeye nakli şeklinde tanımlanabilir. Tek seansta açık veya artroskopik olarak uygulanabilir.

Mozaikplasti ameliyatı kaç saat sürer?

Kıkırdak kaybının yerine ve büyüklüğüne uygun olarak ameliyat süresi 30 ila 45 dakika arasında sürmektedir. Ameliyattan sonra hastalar 1 yada 2 gün hastanede kalmaktadır. Çok küçük kıkırdak hasarlarında Artrkopik yani kapalı olarak da Mozaikplasti yapılabilmektedir.

Eklem ameliyatları sonrasında kullanılan tedavi yöntemi nedir?

İlk başlarda aynı ameliyatı açık veya artroskopik yapmak teknik donanım ve eğitim ile ilgili bir durumken, günümüzde çoğu eklem içi hastalık veya yaralanmanın standart tedavisi artroskopiktir.

Osteokondral ne demek?

Osteokondral, kemik-kıkırdak anlamına gelmektedir. Ayak bileği, tibia-fibula ve talus kemiklerinin birleşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Talus kemiğinin üst tarafı kıkırdaklarla çevrilidir.

Menisküs ameliyatı hangi durumda yapılır?

Menisküs ameliyatı uyluk ve kaval kemiği arasındaki kıkırdak dokunun hasar görmesi sonucunda yapılan cerrahi bir ameliyat türüdür. Menisküs ameliyatı genellikle menisküs bölgesinde görülen yırtıklar sonrasında yapılmaktadır.

Ayak kıkırdak ameliyatı kaç saat sürer?

Uygulanan cerrahi plana ve tedaviye göre cerrahi süresi değişebilir. Genel olarak söyleyecek olursak; 2 – 4 saat içerisinde ameliyat tamamlanmaktadır.

Osteokondral hasar nedir?

Osteokondral lezyon nedir? Talusta (ayak bileği eklemini oluşturan kemiklerden altta olanı) kemik ve üzerindeki kıkırdak yapıyı ilgilendiren yaralanmalardır. Bu yaralanmalar yalnızca eklem yüzeyindeki kıkırdağı ilgilendirebileceği gibi altta yatan kemikte kist benzeri boşlukların oluşmasına da neden olabilir.

Osteokondral lezyon neden olur?

Ayak bileği, tibia-fibula ve talus kemiklerinin birleşmesi ile ortaya çıkmaktadır. Talus kemiğinin üst tarafı kıkırdaklarla çevrilidir. Bu kıkırdak yapının hasar görmesi ve hemen bu kıkırdağın altındaki kemikte hücre ölmesi durumunda talus osteokondral lezyonu ortaya çıkar.