Kayseri Ulu Cami hangi Danışmentli hükümdarının eseridir?

İçindekiler:

  1. Kayseri Ulu Cami hangi Danışmentli hükümdarının eseridir?
  2. Van Ulu Cami hangi beyliğe aittir?
  3. Erzurum Ulu Cami ne amaçla yapılmıştır?
  4. Van Ulu Cami hangi döneme aittir?
  5. Bursa Ulu Cami neden yapılmıştır?
  6. Erzurum Ulu Cami mimarı kim?
  7. Bursa Ulu Camii hangi semtte?
  8. Ulu caminin özellikleri nelerdir?

Kayseri Ulu Cami hangi Danışmentli hükümdarının eseridir?

Kayseri şehir merkezinde olup, Kapalıçarşı'nın yanında yer almaktadır. Ulu Cami olarak bilinmekle beraber değişik kaynaklarda Cami-i Kebir veya Sultan Cami olarak da anılmaktadır. H.530/M.1135 tarihinde, Danişmendli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından yaptırılmıştır.

Van Ulu Cami hangi beyliğe aittir?

Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Ulu Cami, Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin Baş Mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah'tır.

Erzurum Ulu Cami ne amaçla yapılmıştır?

Sultan 4. Murat zamanında yiyecek deposu olarak kullanılan cami, değişik tarihlerde beş kez onarılmıştır. Erzurum Valisi Hüseyin Paşa 1639'da, Ali Efendi, 1826'da camiyi onarmış, bunu 18 yılında yapılan onarımlar izlemiştir.

Van Ulu Cami hangi döneme aittir?

1571 tarihli Van vilayeti evkaf tahrir defterinde Cami-i Kebir'in Şah-i Ermen evkafından olduğunun belirtilmesi bunu teyid etmektedir. Bunların ışığında Ulu Cami'nin, Van Gölü çevresinde hakimiyet kuran Ahlatşahlar'dan I. Sökmen (1100-1112) veya II. Sökmen (1128-1185) zamanında yapılmış olduğu kabul edilmektedir.

Bursa Ulu Cami neden yapılmıştır?

Tarihçe. Bursa Ulu Cami, Osmanlı Sultanı I. Bayezid tarafından Niğbolu Seferi'nden dönüşünde verdiği emir ile inşa ettirilmiştir.

Erzurum Ulu Cami mimarı kim?

Erzurum Ulu Cami; Saltuklu Emiri Nasreddin Aslan Mehmet tarafından 1179 yılında yaptırılmıştır. Saltuklular'ın "Atabey" isminden dolayı buraya "Atabey Camisi" de denmektedir.

Bursa Ulu Camii hangi semtte?

Semt/Mahalle olarak Nalbantoğlu Mh. ve Osmangazi ilçesine bağlıdır. Bursa Ulu Camii haritası Bursa ili içinde nerede olduğu harita merkezinde gösterilmektedir.

Ulu caminin özellikleri nelerdir?

Yapılış tarzı açısından Osmanlı mimarisinde özgün bir yapı olan Ulu Camii, 55 x 69 metre ölçülerinde, dikdörtgen planlı bir yapıdır. Toplam iç alanı 3.165 metrekaredir. Türkiye'deki Ulu Camilerin en büyüğüdür. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülmüş olan caminin ortasındaki kubbenin üstü açıktır.