Kanda çinko değerleri kaç olmalı?

İçindekiler:

  1. Kanda çinko değerleri kaç olmalı?
  2. Çinko seviyesi nasıl ölçülür?
  3. Çinko eksikliği ne yapar?
  4. Çinko desteği nasıl alınır?

Kanda çinko değerleri kaç olmalı?

İşlemin yapıldığı laboratuvara göre değişkenlik gösterse de kanda çinko düzeyine ilişkin ortalama referans değerleri 1 aydan küçük bebekler için 50-125 mg/dL, 1 aydan 15 yaşa kadar 60-135 mg/dL, 15 yaştan sonra ve yetişkinlik döneminde ise 70-150 mg/dL olarak belirtilebilir.

Çinko seviyesi nasıl ölçülür?

Test laboratuvarda doktor ve yardımcı ekibi tarafından yapılır. Bu bakımdan çinko testi hafta içi 5 gün boyunca yapılabilir. Bu test doğrudan kan testi olarak uygulanır. Vücudun herhangi bir kısmından alınan minimum kan örneği üzerinden çinko miktarı kolayca tespit edilir.

Çinko eksikliği ne yapar?

Çinko eksikliği genel olarak büyüme geriliği, iştahsızlık ve bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını kaybetmesine neden olur. Şiddetli vakalarda ise saç dökülmesi, cinsel olgunlaşmanın gecikmesi, ishal ya da göz ve deri lezyonlarına neden olabilir. Bireylerde kilo kaybı ve zihinsel uyuşukluk da görülebilir.

Çinko desteği nasıl alınır?

Çinkolu gıdalar arasında et, istiridye, mezgit, karides, yumurta, tam tahıl, yulaf, zencefil kökü, Brezilya fıstığı, yer fıstığı, badem, sığır eti, kuzu eti, geyik eti, dana karaciğeri, susam, çiğ kabak çekirdeği, yeşil bezelye, deniz sebze, fesleğen, kekik, ıspanak, yaz kabağı, kuşkonmaz, pazı, lahana yeşillikleri, ...