Trisiklik antidepresanlar hangi ilaçlar?

İçindekiler:

  1. Trisiklik antidepresanlar hangi ilaçlar?
  2. Trisiklik antidepresanlar nasıl çalışır?
  3. Trisiklik antidepresanlar ne için kullanılır?
  4. Trisiklik antidepresanlar kilo aldırır mı?

Trisiklik antidepresanlar hangi ilaçlar?

Kimyasal yapılarında 3 halka bulunduğundan Trisiklik antidepresanlar olarak adlandırılan ilaçlardan Türkiye'de bulunanları amitriprilin, klomipramin, imipramindir. Her biri başka bir hastalıkta daha etkin olduğundan tedavide birbirlerinin muadili kabul edilmezler.

Trisiklik antidepresanlar nasıl çalışır?

Trisiklik Antidepresanlar (TSA): Trisiklik antidep- resanlar (opipramol, klomipramin, imipramin, amitriptilin, maprotilin), serotonin ve noradrenalin gerialım pompalarını, çok az olarak da dopamin gerialım pompalarını inhibe ederek etki gösterir.

Trisiklik antidepresanlar ne için kullanılır?

Trisiklik antidepresanlar grubunda, farklı özellikte çeşitli ilaçlar bulunmakla birlikte, bunların etki mekanizmaları ve yan etkileri benzerlik gösterir. Bu ilaçlar genellikle ruhsal çökkünlük (depresyon) belirtilerini tedavi etmek için kullanılırlar.

Trisiklik antidepresanlar kilo aldırır mı?

Peki hangi antidepresanlar daha fazla kilo aldırabilir ?: Klinik pratikte trisiklik antidepresanların (TCA) ve monoamin oksidaz inhibitörlerinin (MAOI) ve mirtazapinin; günümüzde sık kullanılan serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) veya yeni nesil antidepresanlara göre daha fazla kilo alımı yaptıkları görülmektedir.