Kan yağlarının yüksekliği nedir?

İçindekiler:

  1. Kan yağlarının yüksekliği nedir?
  2. Kan yağları neler?
  3. Kanda bulunan ana lipitler nelerdir?
  4. Kan yağı yüksekliği nelere yol açar?
  5. Yağ oranı artarsa ne olur?
  6. Kanda yağlanma neden oluşur?

Kan yağlarının yüksekliği nedir?

Kandaki trigliserid düzeyinin 150 mg/dL'nin üzerinde bulunması, trigliserid yüksekliği (hipertrigliseridemi) olarak adlandırılır. Yüksek trigliserid düzeyleri kalp hastalıklarının gelişiminde birinci derece risk faktörü olarak değerlendirildiğinden mutlaka kontrol altına alınmalıdır.

Kan yağları neler?

Kanda esas olarak iki çeşit lipid (kan yağı) bulunur; Trigliserid ve kolesterol. Genel olarak hiperlipidemi yüksek kolesterol olarak bilinmektedir ama gerçekte hem kolesterol hem de trigliserid yüksekliği kan yağları yüksekliğini ifade eder.

Kanda bulunan ana lipitler nelerdir?

Lipit profili tipik olarak aşağıdakileri içerir:
  • Total kolesterol.
  • Yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-K) — sıklıkla iyi kolesterol denilir.
  • Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-K) —sıklıkla kötü kolesterol denilir.
  • Trigliseritler.
BE

Kan yağı yüksekliği nelere yol açar?

Yüksek trigliserit damar sertleşmesine, damar duvarlarının kalınlaşmasına yol açar. Bu da kalp krizi, inme, çeşitli kalp-damar hastalıklarının riskini yükseltir. Bunun yanında pankreas iltihabına neden olur. Müdahale edilmezse şeker hastalığına, hipertansiyona da davetiye çıkarabilmektedir.

Yağ oranı artarsa ne olur?

Vücudunuzdaki yağ miktarı arttıkça sağlığınız tehlikeye girer. O nedenle yağ oranınız, tansiyon ve şeker kadar önemli bir sağlık göstergesidir. Yağ miktarınızın artması şişmanlamanız, azalması da zayıflamanız anlamına geliyor.

Kanda yağlanma neden oluşur?

Devamlı karbonhidrat ve yağ bakımından zengin besinler tüketmek ve vücuda alınan enerjinin harcanandan daha fazla olması gibi faktörler neticesinde kandaki trigliserid seviyesi yükselebilir. Kandaki aşırı trigliseride, hipertrigliseridemi denir.