Soruşturma süresi ne kadardır?

İçindekiler:

  1. Soruşturma süresi ne kadardır?
  2. Soruşturma evresi nelerdir?
  3. Son soruşturmanın açılması ne demek?
  4. Soruşturma evresi ne zaman sona erer?
  5. Soruşturma evresi nedir hukuk?
  6. Soruşturma evresi sonunda Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılabilecek işlemler nelerdir?
  7. Son soruşturma ne demek?
  8. Kovuşturma kağıdı nedir?
  9. Ifade verdikten sonra ne olur?
  10. Ifade verirken nelere dikkat edilmeli?
  11. Soruşturma evresinde tutukluluk süresi ne kadar olabilir?
  12. Kapanan dosyalar e devlette gözüküyor mu?

Soruşturma süresi ne kadardır?

Soruşturmanın tamamlanması için kanunda herhangi bir süre öngörülmemiş olmakla birlikte, somut olayın özelliğine göre soruşturmanın makul sürede bitirilmesi gerekir. Soruşturma, 1 ay sürebileceği gibi 1 yıl da sürebilir. Ancak, soruşturma süresinin yapılacak işlemlerle orantılı olması gerekir.

Soruşturma evresi nelerdir?

Soruşturma evresi, esasında suç haberinin alınmasıyla başlayan ve kovuşturmaya yer olmadığı(takipsizlik) kararı veya iddianamenin düzenlenip mahkemeye verilmesiyle sona eren evredir. Yani, bir suçun işlenmesiyle olay(iş) doğrudan doğruya mahkemenin önüne gelmez, evvela olayla alakalı hazırlık çalışması yapılır.

Son soruşturmanın açılması ne demek?

Avukat hakkında son soruşturma açılmasına karar verildiği anda, duruşmayı yapacak olan suçun işlendiği yer ağır ceza mahkemesini bağlayan ve CMK m.191'e göre sorguda esas alınacak belge, cumhuriyet savcısının hazırlayıp sunduğu iddianame üzerine soruşturmayı tamamlayan, sonuçta son soruşturma, yani kamu davası ...

Soruşturma evresi ne zaman sona erer?

Soruşturma evresinde görev, kovuşturmaya yer olmadığına dair kararın kesinleşmesi, yetkisizlik ve görevsizlik kararı, kamu davası açılması halinde ise iddianamenin kabulü kararı verilmesi ile sona erer.

Soruşturma evresi nedir hukuk?

Yetkili mercilerce suç şüphesinin öğrenilmesinden iddianamenin kabulüne kadar geçen evreye soruşturma denir. Savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir. Suça ilişkin ihbar veya şikâyet, Cumhuriyet Başsavcılığına veya kolluk makamlarına yapılabilir.

Soruşturma evresi sonunda Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılabilecek işlemler nelerdir?

Savcı soruşturma sonunda suçun işlendiğine ilişkin yeterli şüpheye ulaşırsa bir iddianame düzenleyerek bunu mahkemeye sunar. Eğer bu üç hususta bir eksiklik varsa iddianame Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilecektir. 15 gün içinde iddianamenin iadesine veya kabulüne karar verilmesi gerekir.

Son soruşturma ne demek?

Son soruşturma dönemi, ceza yargılamasının en önemli aşamasıdır. Çünkü bu aşamada üzerine bir suç atılı olan sanık yargılanmakta, suç işlediği kanısına varılmazsa beraat ettirilmekte, ancak tersi durumda onun temel hakları ve özgürlükleri konusunda eksiltici yönde bir karar verilmektedir.

Kovuşturma kağıdı nedir?

Kovuşturma, iddianamenin kabulüyle başlayıp, hükmün kesinleşmesine kadar geçen evreyi tanımlamak üzere kullanılır (CMK m.2/f). ... Savcılık, soruşturma aşamasında topladığı delillerin dava açmak için “yeterli şüphe” oluşturmadığı kanaatine vardığında “kovuşturmaya yer olmadığı kararı” verir.

Ifade verdikten sonra ne olur?

İfadeden sonra kişi genellikle savcı tarafından tutuklama veya adli kontrol istemiyle sulh ceza hakimliğine sevkedilir. Burada sulh ceza hakimi şüphelinin yargılama süresince tutuklu veya serbest şekilde yargılanacağına karar verir. Bu sorgunun konusu tamamen kişinin tutuklanmasının gerekli olup olmadığı üzerinedir.

Ifade verirken nelere dikkat edilmeli?

İfade verme usulü soru cevap şeklinde işlemektedir.
  • Kolluk kuvvetleri tarafından kimlik tespiti ve kişilik-ekonomik durum sorgusu yapılır. ...
  • Çağrılma sebebiniz olan suçun konusu, anlayabileceğiniz bir şekilde ayrıntılarıyla anlatılır ve avukat tutma hakkınız hatırlatılır. ...
  • Kişiye susma hakkı hatırlatılır.
Daha fazla öğe...

Soruşturma evresinde tutukluluk süresi ne kadar olabilir?

Soruşturma Aşamasında Azami Tutukluluk Süresi Maddesine göre; “Soruşturma evresinde tutukluluk süresi, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işler bakımından altı ayı, ağır ceza mahkemesinin görevine giren işler bakımından ise bir yılı geçemez.

Kapanan dosyalar e devlette gözüküyor mu?

İlgili birim tarafından dosyanız işlemden kaldırılarak, UYAP Bilişim Sistemi üzerinden dosyanızın kapatılması halinde, eş zamanlı olarak E-devlet sistemine dosyanızın kapalı olduğu yansıyacak ve dosyanız E-Devlet ve Vatandaş Portal'da görülmeyecektir.