Müslümanların kıblesi olan Kabe Medine'de midir?

İçindekiler:

  1. Müslümanların kıblesi olan Kabe Medine'de midir?
  2. Kıble nasıl meydana geldi?
  3. Bir evde kıble nasıl bulunur?
  4. Müslümanların ilk kıblesi neden değişti?
  5. Kıble yönü kaç derece?
  6. Kıble ne tarafa doğru?

Müslümanların kıblesi olan Kabe Medine'de midir?

Kıble, bazı dinlerde tapınma sırasında yönelinen doğrultuyu anlatır. Bazı dini gruplar haricinde Müslümanların ibadet (namaz) sırasında yöneldikleri yer Mekke'de bulunan Mescid-i Haram'daki Kâbe'dir.

Kıble nasıl meydana geldi?

Hz. Peygamber (sas) Medine'ye hicret ettikten sonra 16 veya 17 ay Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya yönelerek namaz kılmıştı. Bir gün cemaate namaz kıldırırken gelen vahiyle kıblenin Mescid-i Aksa'dan Kabe'ye çevrildiği bildirildi.

Bir evde kıble nasıl bulunur?

İlk iş, sabah güneşin doğduğu yönü tespit etmek olmalı. Sol kolumuzu doğuya, sağ kolumuzu batıya uzattığımızda kuzey yönü arkamızda kıble yönü olan güney ise ön cephemizde kalacaktır. Türkiye'de kıble takribî olarak güney ile güneydoğu yönleri arasında bulunuyor. (Güneyden doğuya doğru 23 derecelik bir açı).

Müslümanların ilk kıblesi neden değişti?

Ancak Medine'ye hicret vuku bulunca Medine civarındaki hisarlarda yerleşik bulunan kalabalık Yahudi kabilelerini İslam'a ısındırmak maksadıyla kıblenin Kâbe'den Mescid-i Aksa'ya dönüştürüldüğünü söyleyebiliriz. Zira Yahudiler Beyt-i Makdis'e yönelerek ibadet ediyordu.

Kıble yönü kaç derece?

Ölçü aletinin sıfır referans doğrultusu pusula kuzeyine çakıştırılır saat ibresi yönünde 148 derece çevrildiğinde oluşan açı kıble açısıdır.

Kıble ne tarafa doğru?

Güneşin doğduğu yön Doğu yönüdür. Bu durumda tam karşısı batı olur. Arkamız Doğu yönüne dönük olduğunda yüzümüz Batı yönüne bakar. Sağ kolumuz Kuzey yönü sol kolumuz ise Güney yönü yani kıbleyi gösterir.