Şirket ortaklarının sorumlulukları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Şirket ortaklarının sorumlulukları nelerdir?
  2. Hangi şirket ortağının sorumluluğu sınırlıdır?
  3. Şirket tipi ne demek?
  4. Anonim şirkette yönetim kurulu üyeleri kamu borçlarından ötürü nasıl sorumludur?
  5. Kollektif şirkette şirket borçlarından dolayı 1 derecede kim sorumludur?
  6. Limited şirket borçlarından kim sorumludur?
  7. Şirketlerde ödenmemiş kamu borçlarından dolayı ortaklar sorumlu tutulabilir mi?

Şirket ortaklarının sorumlulukları nelerdir?

Ortaklar, şirket borçlarından sadece taahhüt ettikleri esas sermaye paylarını ödemekle ve şirkete karşı sorumludurlar. Taahhüt ettiği sermaye borcunu ödeyen ortak özel borçlardan sorumlu değildir. Ortaklar, kamu borçları için taahhüt ettikleri esas sermaye tutarı oranında sorumludurlar.

Hangi şirket ortağının sorumluluğu sınırlıdır?

 Ticaret Hukuku Açısından : Yukarıdaki tariften anlaşılacağı üzere, gerek anonim şirkette ve gerekse limited şirkette, ortakların sorumluluğu şirkete koymayı taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlıdır. Yani ortaklar, şirketin borçlarından dolayı taahhüt ettikleri sermaye miktarına kadar bütün malları ile sorumludurlar.

Şirket tipi ne demek?

Türk Ticaret Kanunu'na (TTK) göre, kolektif şirket ve komandit şirket olarak ikiye ayrılır. Borçlar Kanunu'nda düzenlenen adi şirketler de şahıs şirketidir. Kolektif ve komandit şirketler bağlı oldukları ticaret sicili tarafından yapılacak tescil ve ilanla kurulurken, adi şirketlerin böyle bir zorunluluğu bulunmaz.

Anonim şirkette yönetim kurulu üyeleri kamu borçlarından ötürü nasıl sorumludur?

Kamu Borçlarından Sorumluluk Maddesinde kanuni temsilcilerin ödevi düzenlenmiştir. ... Bu bakımdan anonim şirketinin yönetim kurulu üyeleri kanuni temsilci sıfatına haiz oldukları müddetçe gerek Vergi Usul Kanunu gerek Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun kapsamında olan kamu borçlarından sorumlu olacaklardır.

Kollektif şirkette şirket borçlarından dolayı 1 derecede kim sorumludur?

Kollektif şirkette, hakların sahibi ve borçların muhatabı birinci derece şirket tüzel kişiliğidir. Şirketin borç ve taahhütlerinden dolayı birinci derecede şirket sorumludur. Ortakların sorumluluğu ise ikinci derecedendir.

Limited şirket borçlarından kim sorumludur?

Şu kadar ki, limited şirketlerde ortakların amme borçlarından sorumluluğu sermaye payları oranı kadar iken; sorumluluk müdürler için genişletilmiş ve ödenemeyen borçtan tamamen sorumlu tutulmuşlardır.

Şirketlerde ödenmemiş kamu borçlarından dolayı ortaklar sorumlu tutulabilir mi?

Ortakların Sorumluluğu Limited şirket ortaklarının kamu borçları hariç alacaklılara karşı sorumlulukları bulunmamaktadır. Ancak vergi, resim, harç gibi kamu borçlarından dolayı sorumlulukları vardır. Bu sorumluluk 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'un 35. Maddesinde düzenlenmiştir.