Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri neler?

İçindekiler:

  1. Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri neler?
  2. Sayıştay Başkan ve üyelerini kim seçer KPSS?
  3. Anayasa Mahkemesinin temel islevleri nelerdir?
  4. Uyuşmazlık Mahkemesinin üyeleri kim tarafından seçilir?
  5. Uyuşmazlık Mahkemesi üyeleri kaç yıl için seçilir?
  6. Meclis iç tüzüğü kim hazırlar?

Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri neler?

Görev ve yetkileri Kanunların, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler ve bireysel başvuruları karara bağlar. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.

Sayıştay Başkan ve üyelerini kim seçer KPSS?

Sayıştay Üyelerini Kim Seçer? Sayıştay organının üyelerinin belirli kısmını Sayıştay meslek mensuplarına bağlı olanlar, belirli kısmını ise Maliye bakanlığı mesleğine mensup olan kişiler tarafından seçilmektedir.

Anayasa Mahkemesinin temel islevleri nelerdir?

Anayasa Mahkemelerinin temel görevi, anayasayı, özellikle de anayasada güvence altına alınmış olan temel hak ve özgürlükleri korumaktır. Bu nedenle Anayasa Mahkemeleri, “anayasanın bekçisi” olarak kabul edilirler.

Uyuşmazlık Mahkemesinin üyeleri kim tarafından seçilir?

Uyuşmazlık Mahkemesi bir Başkan ile altı asıl, altı yedek üyeden kurulur. Uyuşmazlık Mahkemesine, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Danıştay Genel Kurulunca kendi daire başkan ve üyeleri arasından üçer asıl, üçer yedek üye seçilir.

Uyuşmazlık Mahkemesi üyeleri kaç yıl için seçilir?

[4] üyeleri arasından seçilip görevlendirilen Başkanvekili tarafından yerine getirilir ve kullanılır. Madde 4 – (Değişik: 23/7/20/3 md.) Uyuşmazlık Mahkemesinin Başkanı, Başkanvekili ve üyeleri dört yıl için seçilir. Dört yılın hesabında göreve başlama tarihi esas alınır.

Meclis iç tüzüğü kim hazırlar?

Meclis iç tüzüğü cumhurbaşkanının imzalamasına gerek kalmadan Resmi Gazete'de yayımlanır. Resmi Gazete'de yayımlandıktan 60 gün sonra Anayasa Mahkemesi tarafından incelenebilir ve iptal edilebilir. Hukuk ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir.