Hemoglobinopati testi nedir?

İçindekiler:

  1. Hemoglobinopati testi nedir?
  2. Hemoglobinopati testi nerede yapılır?
  3. Talasemi taraması nedir?
  4. Evlilik öncesi tarama testleri nelerdir?
  5. HbA2 testi nedir?
  6. Evlilik öncesi sağlık raporunda nelere bakilir?
  7. HbA2 değeri ne olmalı?
  8. Evlilik raporu hangi doktordan alınır?

Hemoglobinopati testi nedir?

Öncelikle erkek eş adayından alınacak küçük miktarda kan örneğinde taşıyıcılık ve hastalık taraması yapılır. Eğer erkek eş adayında taşıyıcılık ya da hastalık saptanırsa kadın eş adayından da kan örneği alınarak taramaya dâhil edilir. Bu taramayı evlenme raporu için başvurduğunuzda aile hekiminizde yaptırabilirsiniz.

Hemoglobinopati testi nerede yapılır?

Evlilik öncesi rapor almak için aile hekimlerine başvuran eş adaylarına danışmanlık hizmeti sunulup ardından erkek eş adayından tarama için kan örneği alınarak ildeki ya da ilin anlaşmalı olduğu Halk Sağlığı Laboratuvarına kan örnekleri gönderilerek tarama testleri yapılmaktadır.

Talasemi taraması nedir?

Talasemi tanısı, tam kan sayımı, periferik yayma (kan hücrelerinin mikroskopta bakılması), hemoglobin elektroforezi gibi çok basit ve kolay kan testleri ile konulabilmektedir. Doktorunuz prenatal tanı gerekliliği gibi bazı özel durumlarda hastalığın tanısını doğrulamak için genetik çalışmalar isteyebilir.

Evlilik öncesi tarama testleri nelerdir?

Evlilik öncesi testleri nelerdir?
  • Kan Grubu Tayini ile kan uyuşmazlığı araştırması
  • Hemogram (tam kan sayımı) ile anemi (kansızlık) araştırması
  • HBsAg ve anti-HBs testi ile Hepatit B virüsü araştırması
  • Anti-HCV testi Hepatit C virüsü araştırması
  • VDRL/RPR testi ile sifiliz (frengi) araştırması
Daha fazla öğe...•BE

HbA2 testi nedir?

Talasemi tanısında kullanılır. HbA2 düzeyi demir eksikliğinden etkilenebilir. ß-tala semi ve megaloblastik anemide HbA2 düzeyi artarken, demir eksikliği, eritrolösemi, HbH hastalığı, ?-ta lasemi ve ß?-ta llasemide HbA2 düzeyi düşer.

Evlilik öncesi sağlık raporunda nelere bakilir?

Evlilik sağlık raporu için genellikle kan tahlili ve akciğer filmi isteniyor. Kan tahlilinde kan grubunun belirlenmesinin yanı sıra, hepatit, frengi ve AIDS gibi hastalıkların olup olmadığına da bakılıyor.

HbA2 değeri ne olmalı?

Hemoglobin elektroforezi testi normal değerleri; hemoglobin A1 (HbA1); %95-98. hemoglobin A2 (HbA2); %2-3.

Evlilik raporu hangi doktordan alınır?

Evlilik için sağlık raporu veren hastaneler hangileri diye merak edenler için hemen açıklayalım: Evlilik sağlık raporu tetkiklerini aile hekimliklerinde, toplum sağlığı merkezlerinde, devlet hastanelerinde ya da özel hastanelerde yaptırabilirsin. Ancak sağlık raporu için aile hekiminin onayı şart.