hepatit B tasiyicisi bulaşıcı mıdır?

İçindekiler:

  1. hepatit B tasiyicisi bulaşıcı mıdır?
  2. hepatit B aşısı tek doz yeterli mi?
  3. hepatit B kronik bir hastalık mı?
  4. hepatit B kendi kendine geçer mi?
  5. Taşıyıcı hepatit bulaşır mı?
  6. HB taşıyıcısı ne demek?
  7. Hepatit B aşısı Hepatit B den korur mu?
  8. Hepatit B hastaları nelere dikkat etmeli?
  9. Hepatit B taşıyıcısı nasıl tedavi edilir?
  10. Hepatit B taşıyıcısı tehlikeli midir?

hepatit B tasiyicisi bulaşıcı mıdır?

Hepatit B virüsü insandan insana kan, kan ürünleri ve enfekte vücut sıvıları yoluyla bulaşır. Korunmasız seks, uyuşturucu ilaç kullanımı, steril olmayan iğneler ve tıbbi cihazlar ve gebelikte bebeğe bulaştırma diğer geçiş yollarıdır.

hepatit B aşısı tek doz yeterli mi?

Tek doz aşı sonrası koruyuculuk oranı yüzde 30-55 iken 3 doz aşı sonrasında yüzde 90 ve üstüne çıkar. Bağışıklık sistemi normal olan, ek bir hastalığı olmayan bireylerde tekrar doza gerek yoktur. Yani uygulanılan 3 doz aşı hayat boyu sizi hepatit B ve onun getirdiği hastalıklardan korur.

hepatit B kronik bir hastalık mı?

Hepatit B akut veya kronik olabilir. Kişi HBV ile enfekte olduktan sonra akut HBV enfeksiyonu meydana gelir. Akut HBV enfeksiyonu altı aydan daha uzun sürerse enfeksiyon kronikleşmiş olur.

hepatit B kendi kendine geçer mi?

Akut hepatit B durumu olan kişilere özel hepatit B tedavisi yazılmaz – akut hepatit B enfeksiyonunu geçirecek bir tedavi yoktur ve yetişkinken enfekte olan kişilerin çoğu kendi kendine iyileşir. Ancak bazen şiddetli belirtileri olan bir kişi, genel destek sağlanması için hastaneye yatırılabilir.

Taşıyıcı hepatit bulaşır mı?

Hepatit B, kan yoluyla ve çok sıklıkla da yakın temasla (kan dışındaki vücut sıvıları:tükürük,ter,cinsel organ sıvıları) bulaşır. Derideki bir çatlak yada açık yara ile temas eden bir damla kan yada tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilmektedir. Taşıyıcı anneden bebeğine de doğum esnasında bulaşabilir.

HB taşıyıcısı ne demek?

Bunlara hepatit B taşıyıcısı denilir. Bunlar görünüşte tamamen sağlıklı, hiçbir şikayeti olmayan insanlardır ve kanları ile vücut sıvılarında hayatları boyunca virüsü taşırlar. Hepatit B taşıyıcı olan kişilerin bir kısmında kronik hastalık gelişip, olay siroz ve/veya karaciğerde kanser ile sonlanabilir.

Hepatit B aşısı Hepatit B den korur mu?

Herkesin bir miktar riski olduğundan tüm yetişkinler önlenebilir bir kronik karaciğer hastalığına karşı ömür boyu koruma açısından hepatit B aşısını yaptırmayı ciddi olarak düşünmelidir. Hepatit B aşısı güvenli midir? Evet, hepatit B aşısı çok güvenli ve etkilidir.

Hepatit B hastaları nelere dikkat etmeli?

Hepatit B hastalarının ve taşıyıcı kişilerin aşağıdakilere dikkat etmesi gerekmektedir:
  • Korunmasız cinsel ilişkiye girmeyin.
  • Başka kişilerle iğne ya da diğer kan taşıyabilecek, dış fırçası, tırnak makası, jilet gibi aletleri paylaşmayın.
Daha fazla öğe...

Hepatit B taşıyıcısı nasıl tedavi edilir?

Uygulanan tedavi sayesinde kişi hepatit B kontrol altına alınabilse de Hepatit B virüsünün ortadan kaldırılması pek mümkün değildir. Hepatit B tedavisi, çoğunlukla oral yolla alınan ilaçlarla yapılır. Ancak ilerlemiş vakalarda karaciğer nakli yapılması gerekebilir.

Hepatit B taşıyıcısı tehlikeli midir?

Hepatit B taşıyıcıları ömürleri boyunca virüse neden olan herhangi bir sorun yaşamazken, yüzde 10 oranında hastalık geliştirme riski taşıyorlar. Bu nedenle belirli dönemlerde kan kontrolleri yapılması önem taşıyor.