Lap Fundoplikasyon nedir?

İçindekiler:

  1. Lap Fundoplikasyon nedir?
  2. Reflü hastalığı olan kişiye mide ameliyatı yapılır mı?
  3. Stretta işlemi nedir?
  4. Nissen Fundoplikasyon kaç derece?
  5. Dor Fundoplikasyon nedir?
  6. Nissen Fundoplikasyonu nasıl yapılır?
  7. Hiatal herni ne demek?
  8. Heller Miyotomi nasıl yapılır?
  9. Laparoskopik Nissen ameliyatı ne kadar sürer?

Lap Fundoplikasyon nedir?

Sonuç: Laparoskopik Nissen Fundoplikasyonu, gastroözofageal reflü hastalığının tedavisinde, düşük morbidite ve mortalite oranı ile uygulanabilecek ve uzun süreli ilaç tedavisine alternatif, cerrahi bir girişimdir.

Reflü hastalığı olan kişiye mide ameliyatı yapılır mı?

Ne yazık ki hasarın boyutunu hastanın yakınmaları ortaya koyamaz. Bu nedenle doktor kontrolünde tetkikler yapılması gerekir. Yaş (hasta ne kadar genç ise cerrahi o kadar önceliklidir). Reflü ile birlikte mide fıtığının (Hiatal Herni) mevcut olması durumunda hastanın tedavisi ameliyat ile sağlanır.

Stretta işlemi nedir?

Radyofrekans kontrollü ısı tedavisi olan Stretta tedavisi, reflü hastalığının ilaçla tedavisi ile cerrahi işlem arasında alternatif bir tedavi yöntemidir. Stretta tedavisi, hastanın hastanede yatmasını gerektirmeyen, 60 dakika ya da daha az süren, minimal invaziv bir işlemdir.

Nissen Fundoplikasyon kaç derece?

Daha sonra midenin üst kısmı çevre yapışıklıklarından kurtarılarak, özofagusun çevresinde bir hokka oluşturacak şekilde sarılır. Hokkanın tam olmasına Nissen Fundoplikasyon (360 derece), kısmi olmasına Toupet Fundoplikasyon (270 derece) adı verilir.

Dor Fundoplikasyon nedir?

heller miyotomi sonrası uzun dönemde oluşacak reflüyü engellemek için midenin fundus bölümünün bir parçası özofagus üzerine dikilir. bu işlemin adı heller miyotomi + dor fundoplikasyonudur.

Nissen Fundoplikasyonu nasıl yapılır?

İşlem genellikle uygulama yapılacak karın bölgesinin temizliği ile başlar. Laparoskopik Nissen fundoplikasyonu ameliyatında, göbek deliğinden, karın karbondioksit gazı ile doldurulduktan sonra trokar adı verilen bir borunun içinden çubuk şeklinde bir kamera sokularak, karın içi görüntü televizyon ekranına verilir.

Hiatal herni ne demek?

Hiatal Herni, midenin bir kısmının, diyaframda yemek borusunun geçtiği açıklıktan (özofageal hiatus) yukarı kaçmasıdır. Hiatal herniler ile diyer diyafram hernileri birbirine karıştırılmamalıdır. Hiatus açıklık demektir.

Heller Miyotomi nasıl yapılır?

Uzun dönemde oluşabilecek reflüye engel olmak için midenin bir bölümü kesi yapılan bölgenin üzerine sabitlenir. Bu yöntemin tıbbi adı Laparoskopik Heller miyotomisi + Dor fundoplikasyondur. Ameliyat karın bölgesinde yapılan 5 adet 1 cm'lik kesiden gerçekleştirilmektedir. Hastanede kalış süresi genellikle 2 gündür.

Laparoskopik Nissen ameliyatı ne kadar sürer?

Ameliyat yaklaşık 45-120 dakika arasında devam eder. Günümüzde laporoskopik Nissen fundoplikasyonu ameliyatının başarısı %90 civarındadır. İşlemden beklenen faydalar: Ameliyat sonrasında mideden yemek borusuna yiyeceklerin geri kaçışı engellendiği için, sebep olduğu şikayetlerin ortadan kalkması beklenir.