Tüberküloz temaslı bireyin taraması nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Tüberküloz temaslı bireyin taraması nasıl yapılır?
  2. Verem hastalığının belirtileri nelerdir?
  3. Tüberküloz hangi organları tutar?
  4. Tüberküloz a ne iyi gelir?

Tüberküloz temaslı bireyin taraması nasıl yapılır?

İki kişi temaslıdır. Biri akciğer tüberkülozu tanısı almış hastanın aile bireyleri, akrabaları, arkadaşları ve iş arkadaşları kısaca temas ettiği kişiler, diğeri taramalar Page 4 yada başka nedenle PPD yapılıp pozitif bulunan olgulardır. Temaslılar dispansere çağırılır ve hepsine PPD yapılıp, akciğer grafisi çekilir.

Verem hastalığının belirtileri nelerdir?

Genel yakınmalar; özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ve sırtta ağrı, nefes darlığı ve ses kısıklığıdır.

Tüberküloz hangi organları tutar?

Tüberküloz basilinin giriş kapısı akciğerler olduğu için en çok hastalık görünen organ akciğerdir. Ancak basiller solunum yoluyla alındıktan sonra kan ve lenfatikler yoluyla vücudun diğer tüm organ ve dokularına (Örneğin: lenf bezleri, beyin, böbrek, kemik,..) yayılabilmekte ve hastalık oluşturabilmektedir.

Tüberküloz a ne iyi gelir?

Nane, şifa ve anti-bakteriyel özellikleri nedeniyle tüberküloz tedavisi için çok yararlıdır. Nane sayesinde mukus çözünmesine yardımcı vücut organları yeniden canlandırmak sağlanarak, tüberküloz için alınan ilaçların tehlikeli yan etkilerini önlemeye yardımcı olmaktadır.