Asker uğurlaması nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Asker uğurlaması nasıl olur?
  2. Hatay yöresine ait gelenek ve görenekler den bir tanesi nedir?
  3. Askere gidene harçlık verilir mi?
  4. Hatay yöresinde nişanı kim yapar?
  5. Askere simit Isırtmak ne anlama gelir?
  6. Asker ailelerine maaş için nereye başvurulacak?
  7. Askerlere verilen para ne kadar?

Asker uğurlaması nasıl olur?

Askere giderken davul zurnalar çalınarak Türk bayrağının altında arkadaşları tarafından havaya atıp tutularak yolcu edilir. Arkadaşları ona komutanlarını dinlemesi için öğütlerde bulunur, kadınlar dualar okurlar, askerin ağlamaması için eline emzik tutuşturulur.

Hatay yöresine ait gelenek ve görenekler den bir tanesi nedir?

Mesela “düğünümüzü pamuktan ya da buğdaydan sonra yapacağız” vb. gibi konuşmalar bu yörede oldukça yaygındır. Kentlerde nikah çağrısı, kasabalarda ise “Okuntu” gönderilir. İskenderun'da “Maşta” denen kadın, kapı kapı gezerek düğüne davet eder. Düğünden bir gece önce kına gecesi yapılır.

Askere gidene harçlık verilir mi?

Askerlik harçlığı askerlerin rütbesine, askerlik süresine ve askerliğini yaptığı bölgeye göre değişiklik göstermektedir. 2021 Yılı Askerlik Harçlığı Tutarları İse Şöyledir; Er harçlığı 2021 yılında 145,60 TL olarak verilmektedir. Onbaşı maaşı ise erlere göre çok fazla fark etmese de 166,40 TL olarak verilmektedir.

Hatay yöresinde nişanı kim yapar?

Nişan on yıl öncesine kadar kız evinde yapılırken, şimdi oğlan tarafının belirlediği yerde, salon veya okul bahçesinde yapılıyor.

Askere simit Isırtmak ne anlama gelir?

Artun, vedalaşma sırasında annenin oğluna simitten bir parça ısırttığını belirterek, “ısırılan bu simidi annesi saklar. Simit evde bir odaya asılarak delikanlı askerden gelene kadar saklanır. Kısmetinin onu sağ salim geri getireceğine inanılır.

Asker ailelerine maaş için nereye başvurulacak?

Başvurular illerde valilik, ilçelerde ise kaymakamlık bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na yapılıyor. 'Vakıf Mütevelli Heyeti' sosyal inceleme raporları doğrultusunda uygun görürse yardım kararını onaylıyor.

Askerlere verilen para ne kadar?

Er harçlığı 2021 yılında 145,60 TL olarak verilmektedir. Onbaşı maaşı ise erlere göre çok fazla fark etmese de 166,40 TL olarak verilmektedir. Çavuş maaşı ise yine rütbesinden dolayı biraz daha fazla olarak 187,52 TL olarak ödenmektedir.