Şekil bakımından denetim ne demek?

İçindekiler:

  1. Şekil bakımından denetim ne demek?
  2. Anayasa değişikliklerinin şekil bakımından denetimi nedir?
  3. Esas yönünden denetim nedir?
  4. Anayasada değişiklik yapan Kanunun biçim yönünden iptalinde dava açma süresi ne kadardır?
  5. Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru koşulları nelerdir?
  6. Zaman bakımından yetkisizlik ne demek?
  7. Bireysel başvuru yolu hangi tarihte onaylamıştır?

Şekil bakımından denetim ne demek?

Anayasal yargıda şekil bakımından denetim en genel ifadeyle; kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin, Türkiye Büyük Millet Meclisi içtüzüğünün ve anayasa değişikliklerinin anayasada belirtilen şekil ve usul kurallarına uygun olarak yapılıp yapılmadıklarının tespitine yönelik denetimdir[12].

Anayasa değişikliklerinin şekil bakımından denetimi nedir?

148. Madde. Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler.

Esas yönünden denetim nedir?

Esas yönünden denetim, kanunun içeriğinin Anayasaya uygun olup olmadığı ile ilgili olup, buna maddi açıdan denetim ya da «ÖZ * açısından denetim de deniyor. Bu denetim, kanunun Anayasa karsi- $inda hukuksal değerini ölçme anlamını taşır.

Anayasada değişiklik yapan Kanunun biçim yönünden iptalinde dava açma süresi ne kadardır?

Nitekim Anayasanın 151 inci maddesinin gerek- çesine göre, “Anayasaya aykırı görülen bir hükmün uzun süre uygulanmasını önlemek için doksan günlük süre altmış güne indirilmiştir". 1961 Anayasasından farklı olan bir husus da, kanunlar hakkında esas ve şekil bakımından açılacak iptal davaları arasında, dava süresi ...

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru koşulları nelerdir?

“Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır.”

Zaman bakımından yetkisizlik ne demek?

Konu bakımından yetkisizlik hali yetki tecavüzü veya görev gaspı olarak karşımıza çıkar. Yetki tecavüzü bir idari makamın diğer idari makamın yetkisine giren konu hakkında işlem yapması halidir. Görev gaspı ise idari makamın yasama veya yargı yürütmenin yetkisine giren konularda işlem yapmasını ifade eder.

Bireysel başvuru yolu hangi tarihte onaylamıştır?

Türkiye Cumhuriyeti Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne 1954 yılında taraf olmuş; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine bireysel başvuru hakkını 1987'de, zorunlu yargılama yetkisini ise 1990 yılında kabul etmiştir. 2004 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle de başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere, Türkiye'nin ...