Kamulaştırma aşamaları nelerdir?

İçindekiler:

  1. Kamulaştırma aşamaları nelerdir?
  2. Kamulaştırma kararı nasıl kaldırılır?
  3. Acele kamulaştırma kararı nasıl alınır?
  4. Kamulaştırma işlemi idari süreci nedir?
  5. Kamulaştırma davası ne zaman açılır?
  6. Acele kamulaştırma ne zaman yapılır?
  7. Kamulaştırma nedir idare hukuku?
  8. Kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda iptal davası ne zaman açılır?
  9. Kamulaştırma davası nasıl açılır?
  10. Kamulaştırma işlemine karşı açılacak iptal davası tebligat tarihinden itibaren en geç ne kadar süre içinde açılmalıdır?

Kamulaştırma aşamaları nelerdir?

Kamulaştırma kararları ve dava süreçleri
  • Kamulaştırmanın Aşamaları:
  • Birinci Aşama: Kamulaştırma bedeli için ödenek ayrılması gerekir.
  • İkinci Aşama: Kamu yararı kararı ve onayı alınır. ...
  • Üçüncü Aşama: İdare kamulaştırılacak olan taşınmazı belirler.
  • Dördüncü Aşama: İdarece kamulaştırma kararı alınır.
Daha fazla öğe...

Kamulaştırma kararı nasıl kaldırılır?

Kamulaştırma Kararının İptali Davasında Dava Açma Süresi Kamulaştırma kararına karşı idari yargıda iptal davası açılabilmesi için, öncelikle kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil talebiyle idare tarafından Asliye Hukuk Mahkemesinde dava açılmış olması gerekir.

Acele kamulaştırma kararı nasıl alınır?

Acele kamulaştırmalarda olağan kamulaştırmadan farklı olarak önce taşınmaza el konulur. Sonra maliklere tebligat yapılarak dava hakları bildirilir. Bedel mahkemece tespit edilerek malikler adına bloke edilir. Daha sonra yürütülecek kamulaştırma sürecinde bu bedel de dikkate alınır.

Kamulaştırma işlemi idari süreci nedir?

Kamulaştırma işleminin süreci, kamulaştırma yapılacak taşınmaza ilişkin kişilere yapılacak yeterli ödeneğin idare tarafından yeterli temin edilmesi ile başlar. Bu bedel temin edildikten sonra, kamulaştırma kararı veren (Kamu yararı kararı verecek merciler – Madde 5) ilgili idare tarafından kamu yararı kararı alınır.

Kamulaştırma davası ne zaman açılır?

Kamulaştırma davasının açılması için konu olan taşınmaz mal maliki yapılan ilah tarihinden itibaren, otuz gün içerisinde kamulaştırma işlemine karşı yargıda düzeltim davası açılması gerekmektedir.

Acele kamulaştırma ne zaman yapılır?

Yerleşik Yargıtay içtihatlarına göre, idareye kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası açması için tanınan makul süre, acele el koyma kararından itibaren 6 aydır. Bu süre içinde dava açmayan idarenin, ilgili taşınmaza kamulaştırmasız el attığı kabul edilir.

Kamulaştırma nedir idare hukuku?

Kamulaştırma, devletin kamu yararını gerekçe göstererek bir kimsenin sahipliğinde bulunan özel mülkiyete rızası dışında son vermesidir. Kamulaştırma işlemini yapan idare, bedelini ödemek şartıyla gerçek ve özel hukuk tüzel kişilere ait bulunan taşınmaz mallara hak sahibi olur.

Kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda iptal davası ne zaman açılır?

Kamulaştırmaya konu taşınmaz malın maliki tarafından mahkemece yapılan tebligat gününden, kendilerine tebligat yapılamayanlara tebligat yerine geçmek üzere mahkemece gazete ile yapılan ilan tarihinden itibaren otuz gün içinde, kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda iptal ve maddi hatalara karşı da adli yargıda ...

Kamulaştırma davası nasıl açılır?

Malik ilgili yazının kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde idareye başvurmaz veya pazarlık masasından taraflar anlaşamadan kalkarlarsa idare gayrimenkulün bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescili talebiyle dava açmak zorundadır.

Kamulaştırma işlemine karşı açılacak iptal davası tebligat tarihinden itibaren en geç ne kadar süre içinde açılmalıdır?

Kamulaştırmaya konu taşınmaz malın maliki tarafından 10 uncu madde gereğince mahkemece yapılan tebligat gününden, kendilerine tebligat yapılamayanlara tebligat yerine geçmek üzere mahkemece gazete ile yapılan ilan tarihinden itibaren otuz gün içinde, kamulaştırma işlemine karşı idari yargıda iptal ve maddi hatalara ...