Organ naklinde yaş sınırı var mı?

İçindekiler:

  1. Organ naklinde yaş sınırı var mı?
  2. Organ bağışı hangi durumlarda yapılamaz?
  3. Herkes organ bağışı yapabilir mi?
  4. Organ bağışı günah mı?

Organ naklinde yaş sınırı var mı?

Organ nakli yasasına göre canlıdan canlıya organ bağışında 18 yaş altındaki kişilerden organ alınmaz. Ancak, kadavradan yapılan bağışlarda yaş sınırı yoktur. Ölen bir yeni doğan bebeğin bağışlanan organları kullanılacağı gibi doksanlı yaşlardaki bir vericinin de organları kullanılabilir.

Organ bağışı hangi durumlarda yapılamaz?

Kişi hastanenin herhangi bir kliniğinde bile ölmüş olsa, solunum cihazına bağlı değil ve beyin ölümü olmamışsa bu kişilerden organ nakli yapılamaz. Yani bazen basın yayın organlarında yazılan haberlerde olduğu gibi trafik kazaları veya depremler gibi doğal afetlerde kimsenin organını alıp birine nakil edemezsiniz.

Herkes organ bağışı yapabilir mi?

1.Organ nakli sadece canlı vericiden diğer bir canlıya mı yapılır? Hayır. Organ nakli, canlıdan canlıya ve kadavradan canlıya yapılan bir operasyondur.

Organ bağışı günah mı?

Organ bağışının dini yönden sakıncası yoktur. Büyük dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 3.3.1980 tarih ve 396/13 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.