Skolyoz hangi yaşlarda görülür?

İçindekiler:

  1. Skolyoz hangi yaşlarda görülür?
  2. Omurga eğriliği nedir?
  3. Skolyoz nefes darlığı yapar mı?
  4. Skolyoz hangi hastalıklara neden olur?
  5. Skolyoz Cigerlere zarar verir mi?

Skolyoz hangi yaşlarda görülür?

Skolyoz, birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Farklı yaşlarda ve omurganın çeşitli bölgelerinde görülebilir. Bebeklerden yetişkinlere kadar her yaştan kişiyi etkileyebilir, ancak çoğunlukla 10-15 yaşlarında başlar.

Omurga eğriliği nedir?

“Skolyoz” adı verilen omurga eğriliği, çoğunlukla büyüme çağında tanısı konulan bir rahatsızlıktır. Farklı nedenlere bağlı olarak omurların sağa, sola eğrilmesi veya kendi etrafında dönmesiyle gelişen skolyoz, küçük yaşlarda başlayıp, tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşamını ciddi ölçüde etkileyebilmektedir.

Skolyoz nefes darlığı yapar mı?

Kifoz ve skolyoz gibi göğüs duvarında oluşabilecek yapısal bozukluklarda yıllar içinde akciğer üzerinde sıkıştırıcı bir etki yaratarak ve nefes alma sırasında akciğerlerin kısıtlanmasına neden olarak nefes darlığı yaratabilmektedir.

Skolyoz hangi hastalıklara neden olur?

Skolyoz nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte serebral palsi gibi rahatsızlıklar nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte doğumsal ya da sonradan olabilen skolyoza vitamin eksiklikleri, diyabet, omurga yaralanmaları, enfeksiyonlar ve kalıtsal faktörler de neden olabilmektedir.

Skolyoz Cigerlere zarar verir mi?

Dr. Alpaslan Şenköylü, "Skolyoz ileride daha büyük problemlere yol açabiliyor, ileride akciğer hastalıklarına, kalple ilgili ya da başka iç organlarla ilgili problemlere yol açabilir, bu da tabii ki çocuğun yaşamının kısalması ile sonuçlanıyor" dedi.