Hiatal açıklık ne demek?

İçindekiler:

  1. Hiatal açıklık ne demek?
  2. Midede yırtık ne demek?
  3. Hiatal yetmezlik neden olur?
  4. Mide delinmesi tehlikeli mi?
  5. Barrett özofagus ne demek?

Hiatal açıklık ne demek?

Hiatus, yarık, açıklık anlamındadır. Tıpta çeşitli yapıların geçtiği açıklıklar için kullanılır. Örneğin özofageal hiatus, yemek borusunun göğüs boşluğundan karına geçtiği seviyede, diyaframdaki açıklıktır. Genel cerrahide tek başına hiatus ya da hiatal herni dendiğinden özofageal hiatus kastedilir.

Midede yırtık ne demek?

Mide fıtığı tıp literatüründe midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkması olarak tanımlanmaktadır. Bu durum midenin üst kısmındaki kasların çeşitli nedenlerle gevşemesi sonucunda açığa çıkmaktadır.

Hiatal yetmezlik neden olur?

Hiatal yetmezlik eskiden genellikle 50 yaş üstü insanlarda görülmekteydi fakat günümüzde asitlik içeceklerin çok fazla bulunması ve sağlıksız besinler sonucunda bu hastalığın görülme sıklığı gençlere hatta çocuklara bile rastlamıştır. Genel olarak hiatal yetmezlik aşırı kilo sorunu olan şahıslarda görülebilmektedir.

Mide delinmesi tehlikeli mi?

Mide delinmesi, sancılı ve rahatsız edici bir durumdur. Eğer bu rahatsızlık tedavi edilmezse daha da ilerleyebilir.

Barrett özofagus ne demek?

Reflü hastalığının kronikleşerek uzun bir sürece yayılması neticesinde, mide içeriğinin içerdiği asit, safra ve ince bağırsak içerikleri nedeniyle özefagustaki hücrelerde değişime neden olması, bu hastalığı ilk kez 1950 yılında tanımlayan Dr Noman Barrett'in ismiyle, Barrett özefagusu olarak adlandırılır.