Elektrik akımı oluşması için nasıl bir devre olmalıdır?

İçindekiler:

  1. Elektrik akımı oluşması için nasıl bir devre olmalıdır?
  2. Elektrik akımı neden artıdan eksiye doğru gider?
  3. Elektrik akımı ile ilgili hangileri doğrudur?
  4. Sıvılarda elektrik iletimi iyonlarla sağlanır mı?
  5. Plazmalar elektrik akımı nasıl iletilir?
  6. Iletken katılarda elektrik akımı hangi yüklerin hareketi sağlar?
  7. Elektrik yüklerinin hareketine karşı iletken tarafından gösterilen zorlamaya ne denir?

Elektrik akımı oluşması için nasıl bir devre olmalıdır?

Elektrik akımının oluşabilmesi için iletken telin iki ucu arasındaki elektrik yüklerinin enerjilerinin farklı olması gerekir. Elektrik akımının oluşması sırasında enerji, yüksek enerjili cisimden düşük enerjili cisme doğru iletilir. Elektrik akımının sürekli olabilmesi için elektron hareketinin sürekli olması gerekir.

Elektrik akımı neden artıdan eksiye doğru gider?

Aslında bu eski zamandan kalmış yanlış bir alışkanlık. Bildiğiniz gibi elektronlar eksi yüklü. dolayısı ile eksi kutuptan artı kutupa doğru akar.

Elektrik akımı ile ilgili hangileri doğrudur?

Elektrik akımının yönü üretecin '+' ucundan '-' ucuna doğru , elektronların yönü ise tam tersidir eksiden artıya doğrudur.

Sıvılarda elektrik iletimi iyonlarla sağlanır mı?

Sıvılarda iletkenlik maddenin iyonlarına ayrılmasıyla gerçekleşir. Sıvı içerisinde moleküler şeklinde ayrışan maddeler elektriği iletmezler. Gazlar ise uygun şartlara getirildiğinde elektriği iletirler ve aynı şekilde iyonlarına ayrıştırılması gerekir. Bunun için temel şart düşük basınç ve yüksek gerilimdir.

Plazmalar elektrik akımı nasıl iletilir?

Plazmalar ısı ve elektriği iletir. Çünkü içerisinde artı ve eksi yüklü iyonlar bulunur. Plazmalar, maddenin dördüncü hali olarak bilinir ve iyonize olmuş gaz demektir. Madde plazma halindeyken içinde hem artı hem de eksi yüklü iyonlar bir arada bulunur.

Iletken katılarda elektrik akımı hangi yüklerin hareketi sağlar?

Katılarda iletkenliği sağlayan, yüklü tanecikler ve negatif yüklü serbest elektronlardır. Elektronlar metal içinde yer değiştirir, atomlar yer değiştiremez. Her elektronun gidebileceği belli bir mesafe vardır. Elektronlar bu mesafede hareket ederken başka elektronlara çarparak yüklerini aktarırlar.

Elektrik yüklerinin hareketine karşı iletken tarafından gösterilen zorlamaya ne denir?

Bir iletkenin elektrik akımına gösterdiği zorluğa direnç denir. İletken ince olursa elektronların birbirine çarpması çok fazlalaşır ve iletken ısınır.