Cenova yelken nasıl açılır?

İçindekiler:

  1. Cenova yelken nasıl açılır?
  2. Flok yelken nedir?
  3. Flok yelken ne işe yarar?
  4. Yelken nedir ne işe yarar?
  5. Açavela nedir?
  6. Yelkenlide arma ne demek?
  7. Randa arma nedir?
  8. Ketch tekne ne demek?
  9. Kotra tekne nedir?
  10. Sancak kontra ne demek?
  11. Orsalamak nedir?
  12. Hangi tekne yol vermelidir?
  13. Dalgalı denizde yol alan tekne ne hareketi yapar?
  14. Yelkenli tekneler arasındaki geçiş üstünlüğü neye göre belirlenir?
  15. Denizde Çatişmayi önleme tüzüğü nedir?
  16. Kumanda altında olmayan tekne neyi ifade eder?
  17. Yedekleme feneri nedir?
  18. Kısıtlı görüş nedir?
  19. Üzerinde yol olan tekne ne demek?
  20. Demir Feneri Nedir?

Cenova yelken nasıl açılır?

Cenova yelkeni açarken hangi kontrada seyir yapacaksak onun karşı yönündeki halat çekilerek yelken açılır. Örneğin; sancak kontra seyire başlamışsak, iskele açma halatı çekilerek cenova yelkeni açılmalıdır.

Flok yelken nedir?

Flok teknenin başındaki istralya'ya (Teknenin başından direk tepesine bağlanan paslanmaz tel) çekilen üçgen bir yelkendir. Bu yelkenin ıskota köşesi, direğin hizasını geçmez. Yelkende sağladığı kolaylıkların yanı sıra bazı dezavantajları da vardır. ...

Flok yelken ne işe yarar?

Flok, yelkenli teknenin rüzgâr üstüne doğru seyrini kolaylaştırır. Floğu kullanan tayfaya ise flokçu adı verilir.

Yelken nedir ne işe yarar?

Yelken, rüzgâr gücünden yararlanarak geniş yüzey oluşturacak biçimde yan yana dikilen ve teknenin direğine uygun biçimde takılarak onu hareket ettiren kumaş veya şeritlerin tümü.

Açavela nedir?

AÇAVELA: Direkte çapraz olarak uzanan açavela denen bir çubuk üzerine açılan yelkendir. BERMUDA: Günümüzde yaygın olarak kullanılan ve alt kenarı (yakası) bir bumba üzerine açılan üçgen yelken türüdür.

Yelkenlide arma ne demek?

Neredeyse teknenin tamamen dışında kalan arka yelken ve bumbasının önünde yer alan dümen dolabı olan yole armalarda, arka yelkene bocrum adı da verilir. Öndeki direğin daha kısa, arkadaki direğin daha uzun genelde de randa yelkenden oluşan armalara uskuna arma adı verilir.

Randa arma nedir?

Randa armada seren hem önden arkaya hem de iki yana hareket eden ama direkten de ayrılmayan bir elemandır. Yelken temelde serene bağlı olarak hareket eder. ... Bermuda arma rüzgârda tartışmasız daha etkili fakat hafif havada randa yelken doğru trimlendirilmiş ise çok daha verimlidir.

Ketch tekne ne demek?

Ketch,adı verilen guletler keskin kenar dizaynları ile tanınır. Bu tip guletlerde kıç bölgesi yükseltilerek geniş kabinler yaratılmıştır. Şu an dünyadaki en geniş kabine sahip tekneler arasında ketch tipi guletlerin özel bir yeri mevcuttur. En küçük ketch tipi guletler 20 metre boyundadır.

Kotra tekne nedir?

Kotra, çoğunlukla tek direkli gezinti ve spor için kullanılan, hafif deniz teknesine verilen addır.

Sancak kontra ne demek?

Yelkenli Teknelerde Kontra nedir birçok kimsenin kafasını karıştırabilen bir konudur. ... Yelkenli tekneler yelken seyri esnasında rüzgârı ya sancak ya da iskele taraflarından alırlar. Rüzgârın sancaktan alınarak yapıldığı seyirler sancak kontra, iskeleden alınarak yapıldığı seyirler iskele kontra ismi alır.

Orsalamak nedir?

Yelkenli teknenin rüzgarı aldığı yönün tersi tarafına verilen isimdir. ORSALAMAK: Yelkenli teknenin rüzgarla arasındaki açıyı küçülterek mümkün olabildiği sınıra kadar tekneyi rüzgara yaklaştırmaya denir.

Hangi tekne yol vermelidir?

Motorlu gemiler, sadece yelkenlerini kullanarak yol alan teknelere yol vermelidir. Karşılıklı gelen iki gemi birbirlerinin iskelesinden geçerler. Motorla yola alan bir tekne diğer bir teknenin sancak bordasını görüyor ise yol hakkı onundur.

Dalgalı denizde yol alan tekne ne hareketi yapar?

Hareket: Bir nesnenin durduğu yerden ayrılması yer degiştirmesine denilir. ... 2)Dalgalı denizde yol alan tekne sallanma hareketi yapar. 3)Saatin sarkacı dönme hareketi yapar. 4)Hareket halindeki topaç hızlanma hareketi yapar.

Yelkenli tekneler arasındaki geçiş üstünlüğü neye göre belirlenir?

İki yelkenli tekne karşılaştığında, rüzgarı farklı bordalardan alıyorlarsa, rüzgarı iskeleden alanı(yani diğer teknenin kırmızı borda fenerini göreni) diğerine yol verir; rüzgarı aynı bordalardan alıyorsa, rüzgar üstünde olanı, rüzgar altında olanına yol verir.

Denizde Çatişmayi önleme tüzüğü nedir?

Denizde Çatışmayı Önleme Tüzüğü yada denizciler tarafından kullanılan adıyla Colreg, denizde gemilerin emniyetli seyir yapması için oluşturulmuş kurallar bütünüdür.

Kumanda altında olmayan tekne neyi ifade eder?

CEVAP : SEYİR HALİNDE TEKNE : Bir teknenin demirli olmadığı veya karaya bağlı bulunmadığı veya karaya oturmadığı durumlardaki halidir. ... KUMANDA ALTINDA BULUNMAYAN TEKNE : Manevra yapma gücü sınırlanmış ve bu nedenle başka bir teknenin yolundan çıkma kabiliyeti bulunmayan tekneyi tanımlar.

Yedekleme feneri nedir?

Yedekleme feneri, tam pupadan 135 derecelik sektörden görünen sarı renkli fenerdir, yedekleme yapılırken gösterilir. ... SEYİR HALİNDE: 2 milden görünür Silyon Feneri, 1 milden görünür Borda Feneri ve 2 milden görünür Pupa Feneri taşır.

Kısıtlı görüş nedir?

Kısıtlı görüş, ufka kadar her şeyi açık seçik göremediğimiz haldir. Ve şartlara göre giderek bu görüş mesafesi kısalabilir. Biliyoruz ki yağış anında da epey bir kısalır. Ama tekrar etmekte fayda var, burada konu bizim diğer gemileri görmemizden çok, diğer gemilerin bizi görmesini sağlamaktır.

Üzerinde yol olan tekne ne demek?

Üzerinde yol bulunan tekne : Demirli veya kıyıya bağlı olmayan, karaya oturmuş olmayan tekne. Sürükleniyor bile olsa, hareket halinde olan tekne.

Demir Feneri Nedir?

Demir feneri, 360 dereceden görünebilen sabit bir ışıktır ve teknelerin gece karanlığında fark edilmesini sağlar. Demir feneri yakılmadığı taktirde, bölgede seyir yapan diğer tekneler, karalınkta farkında olamayabilirler.