Islamda denge ne demek?

İçindekiler:

  1. Islamda denge ne demek?
  2. Mutedil ne demek islam?
  3. Mutedil insan ne demek?
  4. Mutedil olmak ne demek?
  5. Mutedil ne demek Osmanlıca?
  6. Yürüyüşünde mutedil ol ne demek?
  7. Ya ifrat ya tefrit ne demek?
  8. Iftikhar ne demek TDK?
  9. Içi gitmek ne demek TDK?
  10. Ici gitmek ne anlama gelir?

Islamda denge ne demek?

Felsefe kültürünün İslâm dünyasında gelişmesiyle birlikte itidal kelimesi "mizaç, karakter ve ahlâkta aşırılıklardan uzaklık, ılımlılık, denge" mânasında ahlâk ve psikoloji terimi olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Mutedil ne demek islam?

Bizden istenen bu ikisinin arasında yani mutedil olmaktır. Parayı ve malı israf etmek ifrattır. Parayı ve malı cimri bir şekilde kullanmak da tefrittir. Cömertlik ifrat ve tefrit arasıdır ve mutedil (vasat) olandır.

Mutedil insan ne demek?

Düşünce ve davranışlarında aşırılık bulunmayan, ölçülü, ılımlı, îtidalli (kimse): Müfritler bunun bizi zaafa düşüreceğini ileri sürüyorlar, mûtedillerse gönderilmesini istiyorlardı (Hâlide E.

Mutedil olmak ne demek?

Ilımlı, ölçülü, oranlı, itidal sahibi, aşırıya kaçmayan.

Mutedil ne demek Osmanlıca?

Ölçülü, aşırıya kaçmayan.

Yürüyüşünde mutedil ol ne demek?

"Yürüyüşünde ölçülü ol; sesini alçalt. Seslerin en çirkini, eşeklerin sesidir." ... Çünkü, seslerin en çirkin olanı gerçekten eşeklerin sesidir." Gidişinde mutedil ol, (konuşurken) sesini pesden al (alçalt), çünkü seslerin en beti (çirkini) elbette eşeklerin sesidir.

Ya ifrat ya tefrit ne demek?

ifrat; herhangi bir konuda çok ileri gitme, ölçüyü aşma, aşırı davranma manasına gelir. tefrit ise herhangi bir konuda geri kalma, yeterli ölçüde olmama durumudur.

Iftikhar ne demek TDK?

a. (iftiha:rı) Övünme, kıvanma, kıvanç, övünç: “Bu kararı size tebliğ ederken çok derin bir inşirah ve iftihar duyduğumu ehemmiyetle kaydetmek isterim.” -H. S.

Içi gitmek ne demek TDK?

İçi gitmek deyiminin anlamı ve açıklaması Çok fazla istek duymak. "Vitrindeki kızarmış tavuklara içim gidiyordu ama param olmadığı için alıp yiyemiyordum." ... Açıklama ve örnek cümlelerle 21044 deyimi sitemizde bulabilirsiniz.

Ici gitmek ne anlama gelir?

İçi Gitmek » Deyimler 2) bir şeyi yapmayı veya elde etmeyi çok istemek. Örn: Gençtim, güzeldim, düzgüne, rastığa, janjanlı çoraba benim de içim gidiyordu. -A.