Osmanlıda âmil ne demek?

İçindekiler:

  1. Osmanlıda âmil ne demek?
  2. Zekat toplamakla görevli memurlara ne ad verilir?
  3. Zekat memuruna zekat verilir mi?
  4. Zekat memurluğu nedir?
  5. Yolda kalmışa zekat verilir mi?
  6. Zekat ibadeti ne zaman farz kılınmıştır?
  7. Vakıflara zekat verilir mi?

Osmanlıda âmil ne demek?

İslâm tarihinde genel olarak memur ve özellikle vergi memuru anlamında kullanılan bir terim. Sözlükte, "bir iş yapan, işçi, zanaatkâr; mızrağın üst kısmı" gibi mânalara gelmektedir.

Zekat toplamakla görevli memurlara ne ad verilir?

ve İslâm fıkhında zekât işleriyle görevli memurların âmil olarak anılmaları bir gelenek haline gelmiştir. Hz. Peygamber ve Hulefa-yı Raşidîn dönemlerinde, sadece zekâtla değil, genel olarak vergi işleriyle alakadar olan memurlara verilen unvan âmildir.

Zekat memuruna zekat verilir mi?

Zekâtın verileceği kimseler Kur'an-ı Kerim'de belirtilmiştir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslam'a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır (Tevbe, 9/60).

Zekat memurluğu nedir?

Peygamber'in zekâtın toplanması ve dağıtılması için görevlendirdiği zekât memuru sahâbîleri tanımak ve onların yapmış olduğu faaliyetleri ele alarak İslâm'ın zekât müessesesine verdiği değeri ve önemi ortaya koymaktır.

Yolda kalmışa zekat verilir mi?

Zekat dede, nene, anne, baba, çocuk, eş ve torun hariç tüm miskinler, yolda kalmışlar, kalbi İslam'a ısındırılacak olanlar, borçlular, esaretten kurtulacak olanlara verilebilir. Zekatın düşüp düşmediği konular ile ilgili sadece Kuran'a bakmak yeterlidir.

Zekat ibadeti ne zaman farz kılınmıştır?

Cevap: Zekat vermek, hicretin ikinci senesinde ramazan ayında farz oldu. Her Müslümanın tam mülkü olan nisap miktarındaki zekat malının, belli zamanda, belli miktarını, zekat niyeti ile ayırıp, emredilen Müslümanlara vermektir. Tam mülk, helal yoldan gelip, kullanması mümkün helal malı demektir.

Vakıflara zekat verilir mi?

Zekât kimlere verilmez? ... Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.