Amonyakta hidrojen bağı var mı?

İçindekiler:

  1. Amonyakta hidrojen bağı var mı?
  2. Suyun polar olmasının sebebi nedir?
  3. H2S arasındaki bağ nedir?
  4. H2S polar mı apolar mı?
  5. Glikoz hidrojen bağı yapar mı?
  6. Etil alkol dipol mü?

Amonyakta hidrojen bağı var mı?

Amonyak molekülleri kendi aralarında olduğu gibi su molekülleri ile de zayıf hidrojen bağı oluşturur. Bu nedenle suda çözünür. Yaptığı bileşikte, sp3 hibritleşmesi yapmıştır. Bağ yapmamış bir çift elektronu olduğundan molekül şekli üçgen piramittir, bu yüzden polar bir moleküldür.

Suyun polar olmasının sebebi nedir?

Su molekülünün V benzeri şekli ve oksijenin hidrojene göre çok daha elektronegatif oluşu nedeniyle, su kuvvetli polar bir moleküldür ve su molekülleri arasında çok güçlü çekim kuvveti vardır. Bağ yapmayan elektron çifti nedeniyle suyun kendine benzer moleküllere hiç uymayan ilginç özellikleri vardır.

H2S arasındaki bağ nedir?

Bilim insanları hidrojen sülfürün aynı su molekülleri gibi hidrojen bağı yapabileceğini buldu. Nobel ödüllü bilim adamı Linus Pauling'in düşüncesine göre ,katı haldeki H2S, H2O'ya göre temelde farklıydı. ... Fakat çok düşük sıcaklıklarda hidrojen sülfür aynı su gibi dimerleşiyor.

H2S polar mı apolar mı?

H₂S molekülü de H₂O molekülüne benzer yapıda bir moleküldür. Atomlarının uzaydaki yönlenmesi su molekülündeki gibi kırık doğru biçimindedir. Ayrıca merkez atom olan S atomu üzerinde dipol momenti sıfırdan farklıdır. Yani molekül polar yapılıdır.

Glikoz hidrojen bağı yapar mı?

Cevap: Glikoz yapısında hidrojen bağı yapabilmesine olanak sağlayan 5 adet hidroksit (-OH) grubu içermektedir. Ayrıca halkalı yapıda mevcut olan oksijen de yine -OH grupları ile hidrojen bağı kurabilmektedir.

Etil alkol dipol mü?

Açıklama: Etil alkol, yarı açık formülü ile C₂H₅OH, yapısında bulunan O atomu sebebiyle geometrik şekli bakımından O atomu merkez atom kabul edilirse kırık doğru yapısına sahiptir ve bu sebeple polar bir moleküldür.