Gümüşhane halkı nereden gelmiştir?

İçindekiler:

  1. Gümüşhane halkı nereden gelmiştir?
  2. Gümüşhane'de Alevi var mı?
  3. Kelkit in kaç tane köyü var?
  4. Bayburt Gümüşhane'den ne zaman ayrıldı?
  5. Torul adı nereden gelir?
  6. Gümüşhane Kelkit arası ne kadar?
  7. Kelkit in nüfusu ne kadar?

Gümüşhane halkı nereden gelmiştir?

13. yüzyılın ikinci yarısında Selçuklular Moğol istilası altında ezilirken Gümüşhane ve çevresinin müdafaası Çepni Türklerine kalmıştır. Rum vakayinamecisi (tarihçisi) Pataretos 14. yüzyılda Çepnilerin Tirebolu'ya vardıklarını söyler ki, bunlar Gümüşhane tarafından gelmişlerdir.

Gümüşhane'de Alevi var mı?

Gümüşhane bilinenin aksine fazlaca Alevi yerleşimine sahiptir. Doğu Karadeniz'de ki diğer illerin toplamından daha fazla Alevi nüfusu vardır. Türk Alevi nüfusu içerisinde Türkmen Alevi ve Çepni Alevileri yer almaktadır.

Kelkit in kaç tane köyü var?

KELKİT MAHALLELERİ VE KÖYLERİ, GÜMÜŞHANE
İLÇE ADIKELKİT MAHALLE SAYISIKELKİT KÖY SAYISI
KELKİT2177

Bayburt Gümüşhane'den ne zaman ayrıldı?

Cumhuriyetten sonra Gümüşhane il olmuş ve Bayburt, Kelkit, Şiran, Torul ilçeleri Gümüşhane'ye bağlanmıştır. 1989 yılında il statüsüne kavuşan Bayburt, Gümüşhane'den ayrılmıştır. 1990 yılında 3644 Sayılı Yasa ile Köse ve Kürtün bucakları da ilçe statüsüne kavuşturulmuştur.

Torul adı nereden gelir?

Bölgeye gelen ilk Türk boyu Çepniler'dir. Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey'in kuzeydoğu seferi sırasında otağını Torul'da kurmasına izafeten önceden Ardasa diye anılan ilçeye, Torul denmeye başlanmıştır.

Gümüşhane Kelkit arası ne kadar?

Gümüşhane Kelkit arası kaç km? Yaklaşık 58 km'dir.

Kelkit in nüfusu ne kadar?

Kelkit nüfusu 2020 yılına göre 39.123. Bu nüfus, 19.871 erkek ve 19.252 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,79 erkek, %49,21 kadındır.