İçindekiler:
- Entomofobi ne?
- Insanlar neden Böceklerden korkar?
- Bocek fobisi nasil anlasilir?
- Talasofobi neden olur?
- Çocuğun korkusu nasıl yenilir?
- Basit fobi Nedir?
- Delikli El hastaligi neden olur?
Entomofobi ne?
Entomofobi (aynı zamanda böcekfobisi olarak bilinir), bir veya daha fazla böcek türüne karşı aşırı veya gerçekçi olmayan korku ile karakterize edilen bir fobidir. DSM-5 tarafından fobi olarak sınıflandırılmıştır. Daha spesifik durumlar apifobi (arı korkusu) ve myrmecopfobi (karınca korkusu)nu içerir.
Insanlar neden Böceklerden korkar?
Böceklerden veya benzeri canlılardan korkmaya Entomofobi denir. Çoğu
böceğin ısırmasından ve zehirli olmasından dolayı evrimsel olarak bir fobi gelişmiş olabilir. Bir diğer nedeni ise bilinmezlik korkusu olabilir. Son derece hızlı hareket eden bu canlılar hızla kıyafet içerisine girebilir ve kendini kaybettirebilir.
Bocek fobisi nasil anlasilir?
Entomofobi
belirtileri arasında şunları sıralayabiliriz: Çarpıntı, yüzde kızarma, mide bulantısı, yutkunma güçlüğü, ağız kuruluğu, bulanık görme, nefes darlığı, yüzde kaşınma hissi, titreme, yüzde yanma hissi, terleme, bayılma, tansiyon düşüşü ve bilinç kaybı.
Talasofobi neden olur?
Talasofobi Sebepleri, Tetikleyicileri ve Risk Faktörleri Genetik: Doğa açısından bakıldığında, evrim ve genetik bir rol oynayabilir. Çok karanlık ve derin su kütlelerinden korkan ataların hayatta kalma içgüdüsüyle yaşadıkları bu korku genlerini sonraki nesillerine aktarması muhtemelen daha olası bir durumdur.
Çocuğun korkusu nasıl yenilir?
Sarılmak, sırtını okşamak gibi fiziksel temaslar
çocuğu oldukça rahatlatacaktır. Sakin bir ses tonu kullanarak korktuğunu anladığınızı gösterebilirsiniz.
Çocuğun anlaşıldığını hissetmesi kendini ifade etme isteğini de arttıracaktır.
Korkusu olan
çocuğa 'ağlama', 'geçer' ya da 'korkma' demek fayda etmez.”
Basit fobi Nedir?
Özgül
fobiler, eskiden
basit fobi olarak da bilinen, bazı durumlar veya nesnelerden duyulan mantıksız/aşırı korkudur.
Delikli El hastaligi neden olur?
Tripofobi rahatsızlığını kesin nedeni tam olarak belirlenemedi. Ancak yapılan araştırmalara göre delik korkusunun yılanlar ve mavi gözlü ahtapot gibi zehirli hayvanlarda bulunan yuvarlak şekil kümelerinin kişilerdeki tesirinden kaynaklandığını ileri sürmekteydi. Son dönemde ise farklı teoriler de ortaya atılıyor.