Tazminatsız işten çıkarma nedenleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Tazminatsız işten çıkarma nedenleri nelerdir?
  2. İşten çıkarma tazminatı ne kadar?
  3. Tazminatımı alamadım nereye başvurabilirim?
  4. 25 maddeden işten çıkarılan tazminat alabilir mi?
  5. Tazminatını alamayan işçi ne yapmalı?
  6. Hangi durumlarda tazminat alamaz?

Tazminatsız işten çıkarma nedenleri nelerdir?

İlgili maddede tazminatsız işten çıkarma nedenleri arasında işçinin sağlık sebepleri, zorlayıcı sebepler, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller, işçinin gözaltına alınması ya da tutuklanması durumunda devamsızlığının 17. maddedeki bildirim süresini aşması gibi haller bulunuyordu.

İşten çıkarma tazminatı ne kadar?

Kıdem tazminatı, en az bir tam yıl çalışmış olmak koşuluyla işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince geçen her tam yıl için 30 günlük ücreti tutarında ödenmekte olup, bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.

Tazminatımı alamadım nereye başvurabilirim?

Kıdem tazminatı uyuşmazlıklarında çalışan yazılı olarak işyerinin bulunduğu yerdeki adliyeye başvurmalı. Başvuru adliyelerdeki arabuluculuk bürosuna, büro yoksa bu işi yapmakla yükümlü bulunan sulh hukuk mahkemesi başvurmalı.

25 maddeden işten çıkarılan tazminat alabilir mi?

İşveren işçiyi İş Yasası'nın 25/II maddesine dayanarak işten çıkardığında işçi sadece kıdem ihbar tazminatı haklarından yoksun kalmamakta, aynı zamanda işsizlik sigortasından da yararlanamamaktadır.

Tazminatını alamayan işçi ne yapmalı?

Kıdem tazminatını işveren ödemezse bu durumda tazminatı alamayan kişinin dava açma hakkı doğar. Kıdem tazminatı alacağından dolayı dava açacak olan kişilerin İş Mahkemesi'ne giderek dava sürecini başlatması gereklidir. Daha sonra mahkeme inceleme başlatır ve işçinin kıdem tazminatı hakkı kazanıp kazanmadığına bakar.

Hangi durumlarda tazminat alamaz?

İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde kıdemine göre, 6 aylık bir işçiyse bu durumun 2 haftadan fazla sürmesi, 6 ay-1,5 yıl arasında işçiyse 4 haftadan fazla sürmesi, 1,5 yıl- 3 yıl arasında işçiyse 6 haftadan fazla sürmesi, 3 yıldan fazla işçiyse 8 haftadan fazla sürmesi halinde işveren iş akdini haklı ...