Omurilik zedelenmesi nasıl olur?

İçindekiler:

  1. Omurilik zedelenmesi nasıl olur?
  2. Omurilik görevleri nelerdir?
  3. Omurganın en hareketli bölümü nedir?
  4. Omurga zedelenmesi nasıl anlaşılır?
  5. Omurilik zedelenmesi neye sebep olur?
  6. Omurganın temel özellikleri nelerdir?
  7. Omurga zedelenmesi ne zaman geçer?
  8. Omurilik zedelenmesine ne iyi gelir?

Omurilik zedelenmesi nasıl olur?

Omurga kemiklerindeki kırık veya kayma; bu kemiklerin arasında süspansiyon görevi gören disklerin yırtılması veya tüm omurgayı bir arada tutan kas ve bağ dokularının hasar görmesine neden olur. Son derece hassas olan omurilikte zedelenme, buna bağlı kısmi veya tam felç oluşumuna ve ağrıya yol açabilir.

Omurilik görevleri nelerdir?

Omurilik, vücutta istemsiz davranışları ve refleksleri kontrol eder. Vücuttan beyine gelen sinirler omurilikte çapraz yaparak gelir.

Omurganın en hareketli bölümü nedir?

7 boyun (servikal), 12 sırt (dorsal) ve 5 bel (lomber) omuru toplam 24 omur, omurganın hareketli bölümünü oluşturur. Omurlar arasında 23 adet disk adı verilen kıkırdaksı-fibröz oluşum vardır. Bel ve boyun bölgesi omurganın en hareketli bölgeleridir.

Omurga zedelenmesi nasıl anlaşılır?

Omurga kırıklarında aşağıdaki belirtiler görülebilir;
  1. Sırt veya boyun ağrısı
  2. Uyuşma, karıncalanma, kas spazmı
  3. Halsizlik.
  4. Bağırsaklarda veya mesanede meydana gelen değişiklikler.
  5. Felç
  6. Kollarda veya bacaklarda hareket kaybı gibi belirtiler gözlemlenirse en kısa süre içinde bir doktora başvurulması gereklidir.
BE

Omurilik zedelenmesi neye sebep olur?

Sırtın alt kısmında oluşan omurilik zedelenmesi bacakların hareketinin tamamen ve ya kısmen kaybına sebep olur. Omurilik zedelenmesini hangi düzeyde olursa olsun, kişi bağırsak ve idrar torbasının kontrolünde güçlük yaşar.

Omurganın temel özellikleri nelerdir?

Omurga gövde iskeletini oluşturarak baş ile bacaklar arasında bağlantıyı sağlayarak ayakta durmamızı sağlar. Hareketli eklemleri sayesinde öne, arkaya ve yanlara eğilmemizi ve dönmemizi sağlar. Bu hareketler esnasında omurga yapısında bulunan omur eklemleri, bağlar, kaslar ve diskler bir uyum içinde çalışır.

Omurga zedelenmesi ne zaman geçer?

Omurilik Zedelenmesi Dereceleri Omurga şokları 6 aydan 2 yıla kadar devam edebilir. Omurganın şokunun geçmesi için, omurilikte meydana gelene kanama, şişlik ve ödemenin geçmesi lazım. Bu hastalar için özel uygulanan fizik tedavi yöntemleri vardır. Tedavi sürecine ne kadar erken başlanırsa iyileşme şansı o kadar artar.

Omurilik zedelenmesine ne iyi gelir?

Omurga ağrısı için özellikle B12 vitamini iyi gelmektedir. B12 vitamini vücudun kas sistemini güçlendirmekte ve sinirler etrafında koruyucu tabakayı sağlamlaştırmaktadır. Ayrıca omurga ağrılarına kapsaisin kremi de iyi gelmektedir. Bu kremi masaj yaparak kullanılırsa o bölgedeki kasları rahatlatarak ağrıyı hafifletir.