Ayakta gut neden olur?

İçindekiler:

  1. Ayakta gut neden olur?
  2. Gut artriti kimlerde görülür?
  3. Gut hastalığı nedir neden olur?
  4. Gut hastalığı kendiliğinden geçer mi?
  5. Gut hastalığı ilaçsız geçer mi?

Ayakta gut neden olur?

Ayak başparmağında meydana gelen ve dayanılması çok güç bir ağrı ve kızarıklıkla farkedilen bu hastalığın nedeni ürik asit yüksekliğidir. Eklemde biriken ürat kristalleri gut atağına neden olur. Kanda ürik asit seviyesinin yükselmesiyle, ürat kristalleri oluşur. Ürik asit, pürinlerin yıkılmasıyla oluşur.

Gut artriti kimlerde görülür?

Nedeni çok bilinmemekle birlikte gut hastalığı daha çok erkeklerde görülen bir hastalık türüdür. Erkeklerde özellikle 30 yaşından sonra görülen gut hastalığı menopoz sonrası kadınlarda da sıkça görülebilir. Gut hastalığı gelişiminde genetik faktörler de önemlidir.

Gut hastalığı nedir neden olur?

Gut, vücuttaki aşırı ürik asit miktarından kaynaklanır, bu da eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal ürik asit kristallerinin (monosodyum ürat kristalleri) birikmesine ve gut hastalığına neden olur.

Gut hastalığı kendiliğinden geçer mi?

Gut atağında oluşan ağrı; akrep sokmuş gibi diye tarif edilmektedir. En sık ayak başparmağında görülmektedir. Bu eklemin dışında ayak sırtı, ayak bileği, diz eklemi, daha nadir olarak el parmakları, dirsek ve omuz ekleminde de görülebilmektedir. Gut atağı 7-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer veya tedaviyle düzelir.

Gut hastalığı ilaçsız geçer mi?

Bu eklemin dışında ayak sırtı, ayak bileği, diz eklemi, daha nadir olarak el parmakları, dirsek ve omuz ekleminde de görülebilmektedir. Gut atağı 7-10 gün içerisinde kendiliğinden geçer veya tedaviyle düzelir.