Göz kırıklığı nedir?

İçindekiler:

  1. Göz kırıklığı nedir?
  2. Göz kemiği kırılırsa ne olur?
  3. Görme merkezini koruyan kemik nedir?
  4. Zigoma kırığı nedir?
  5. Göz çukurunda çökme nedenleri nelerdir?
  6. Gözler neden çukura girer?
  7. Orbita taban kırığı nedir?
  8. Lefort 1 kırığı nedir?
  9. Orbital kırık nedir?
  10. Blowout kırığı nedir?
  11. Göz çukuru ne?

Göz kırıklığı nedir?

Travma, göz küresine doğru yumruk, tenis topu, futbol topu, dirsek çarpması vb. sert travmadan sonra orbita (göz çukuru) içi basıncın ani artışı sonucunda, göz çukuru alt veya iç duvarında çökme tarzında kırık oluşmasıdır.

Göz kemiği kırılırsa ne olur?

Göz çevresi kırıkları göz hereketlerini etkileyerek çift görme ve görme alanında daralmaya neden olabilir. Tedavi edilmezse kalıcı görme bozukuğu ve yüz şekil bozukluğuna neden olur. Erken dönemde müdahele edilmesi gereklidir.

Görme merkezini koruyan kemik nedir?

Fotoğraf makinesinin resim oluşturması gibi retina da bünyesinde bulundurduğu hücreler sayesinde görüntüyü oluşturur ve bunu optik sinir sayesinde beyine taşıyarak görme algımız sağlanmış olur. Orbita gözün kafa tası kemiği içinde yerleştiği ve bu sayede koruduğu boşluğa denir.

Zigoma kırığı nedir?

Türkiye Klinikleri Plastik Cerrahi - Özel Konular Zigoma ortayüz iskeletindeki en önemli destek yapıdır. Yanağa çıkıntılı formu verir ve bu güzellik sembolü olarak kabul edilir. Yüz kemikleri arasında en sık kırılan ikinci kemik yapıdır.

Göz çukurunda çökme nedenleri nelerdir?

Özellikle uzun süre bilgisayar başında oturan kişilerde gözlerin yorulmasından ötürü göz altında çökme sorunu baş gösterir. Göz altında çökme sadece yorgunluk ve uykusuzluktan ötürü oluşmaz. Kalıtsal özellikler, güneş ışınları ve alerjik reaksiyonlar göz altında çökme sorununu tetikleyicidir.

Gözler neden çukura girer?

Gözlerin çukurlaşması ve geri çekilmesi iki sebepten meydana gelir. Göz çevresindeki yumuşak doku hacmini yitirir ve yılların etkisiyle kemik bölgedeki kemik yoğunluğu azalır. Bu ikisinin bir araya gelmesi de çukur gözlerin oluşmasına neden olur.

Orbita taban kırığı nedir?

Önden gelen darbe orbita içindeki yapıları arkaya doğru iterek patlama şeklinde kırık oluşturur. Doğrudan orbitaya gelen travmalarda sıklıkla maksiller sinüsle komşu olan ince orbita tabanında kırık oluşur, nadiren de olsa diğer orbita duvarlarında oluşan kırıklara da blow-out kırık denir.

Lefort 1 kırığı nedir?

Le Fort I Kırıkları: Maksillanın transvers kırıkları olup güvercin kırığı olarak adlandırılır. Genellikle alveolar prosesle maksilla sinüs duvarını, damak kemiğini, sfenoid ve ptergoid kemiğin alt kısmını içine alır. Le Fort II Kırıkları: Maksillanın piramit biçimindeki kırığı da denir.

Orbital kırık nedir?

Orbital Kırık Nedir? Yüz travmaları sıklıkla göz etrafında “orbita” olarak adlandırdığımız dokuda kemik kırıklarıyla sonuçlanabilir. Alın ve yanak bölgesindeki oldukça sağlam kemik dokunun aksine göz etrafındaki kemik doku oldukça narin ve kırılgandır.

Blowout kırığı nedir?

Tanımı: Künt bir travma sonrası (yumruk, tenis topu, dirsek çarpması vb) orbita içi basıncının ani artışı alt veya iç duvarda çökme tarzında kırık oluşturur.

Göz çukuru ne?

göz çukuru veya orbita, Anatomide gözün ve uzantılarının bulunduğu kafatasının boşluğu veya soketidir. "Orbit", kemik soketi ifade etmek için veya içindekileri belirtmek için kullanılabilir.