Hangi cümlede tırnak işareti kullanılmalıdır?

İçindekiler:

  1. Hangi cümlede tırnak işareti kullanılmalıdır?
  2. Hangi cümlelerde tırnak işareti kullanılır?
  3. Tirnak isareti nasil kullanilir?
  4. Parantez içinde tırnak işareti kullanılır mı?
  5. Parantez ne için kullanılır?

Hangi cümlede tırnak işareti kullanılmalıdır?

Uzun alıntılarda her paragraf ayrı ayrı tırnak içine alınır: Çiçekli ağaçlar... Uyur gibi sessiz duran deniz... Karşı sahilde mor, fark olunmaz sisler altında dağlar, korular, beyaz yalılar..." Cümle içinde özellikle belirtilmek istenen kelimeler ve sözler tırnak içine alınır.

Hangi cümlelerde tırnak işareti kullanılır?

Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içine alınır: Türk Dil Kurumu binasının yan cephesinde Atatürk'ün “Türk dili, Türk milletinin kalbidir, zihnidir.” sözü yazılıdır. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin ön cephesinde Atatürk'ün “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir.” vecizesi yer almaktadır.

Tirnak isareti nasil kullanilir?

Tırnak işareti (“ ”) bir noktalama işaretidir. Kelime veya kelime gruplarının bir başına bir de sonuna gelecek şekilde (ikili olarak) kullanılır. Tırnak işareti içindeki bir cümlede yeniden tırnak içine alınması gereken sözler tek tırnak işareti içine alınır.

Parantez içinde tırnak işareti kullanılır mı?

Ayraç (parantez) ile tırnak işaretinin kullanılacağı yerlerin birbirine karıştırılması halinde anlama bakılır. Tırnak işareti içindeki kısım çıkartıldığında anlam bozulurken, parantez içindeki kısım çıkartıldığında anlam bozulmaz: Hatasız (kusursuz) kul olmaz.

Parantez ne için kullanılır?

Parantez-Yay Ayraç İşareti (( )) ve Kullanıldığı Yerler. Cümlenin yapısıyla doğrudan doğruya ilgisi olmayan, yazının ve sözün aslında olmayıp, sonradan eklenmiş olan açıklayıcı kelimeleri ve söz gruplarını göstermek için kullanılır: O tarihte (1980) henüz sen yoktun.