Beyaz cevher eksikliği ne demek?

İçindekiler:

  1. Beyaz cevher eksikliği ne demek?
  2. Periventrikül ne demek?
  3. Non spesifik ne demek?
  4. Pvl ne demektir?
  5. Pvl nedir tıp?
  6. Nonspesifik odak nedir ne demek?
  7. Beyindeki her plak MS mıdır?
  8. PVL ne demek?
  9. PVL açılımı nedir?

Beyaz cevher eksikliği ne demek?

Ms-Multipl-Skleroz-Hastaligi. ​Beyin ve omuriliğin sıklıkla beyaz cevher olarak adlandırılan kısmında plak oluşumu ile giden; görme bozuklukları, kaslarda güçsüzlük, dengesizlik, konuşma bozuklukları gibi çeşitli belirtilere neden olabilen bir hastalıktır.

Periventrikül ne demek?

Periventriküler lökomalazi, beyin sıvısının dolaştığı boşlukları çevreleyen beyin dokusunun yumuşaması ki bunun da nedeni, buradaki dokunun ölmesi. Erken dönemde hiçbir bulgu göstermez, gelişmesi 3-4 haftayı bulabilir. Hastalık, bebeğin beyin dokusunun resminin alınmasını sağlayan USG ve MR ile araştırılır.

Non spesifik ne demek?

Tıpta, bilinen bir nedeni olmayan hastalık. Belli bir patojen (bakteri vb) yada immun sistem bozukluğu hastalığa neden olmamıştır. Örneğin, nonspesifik üretrit, nonspesifik rektit-kolit (ülseratif kolit ya da Crohn hastalığına benzemeyen).

Pvl ne demektir?

PVL, beyin hasarı, prematüre bebeklerde serebral palsi en yaygın öncül baskın şeklidir. PVL önde gelen oligodendroglial yaralanması olan periventriküler beyaz cevher hasarı ile karakterizedir. Sistemik enfeksiyon / enflamasyon ya da hipoksi / iskemi PVL birincil nedenleri.

Pvl nedir tıp?

periventriküler lökomalazi(pvl), genelde erken doğan bebeklerde görülen ,beyindeki ventriküler bölgenin hasarlanması sonucu oluşan beyaz cevher hasarlanmasıdır.

Nonspesifik odak nedir ne demek?

MR raporlarında karşılaştığımız, non-spesifik iskemik gliotik odak, özel bir nedene bağlı olmayan muhtemel bir küçük damar tıkanıklığı geçirmiş olduğunuzu gösterebilir. İskemik gliotik odaklar denilen bulgular küçük çaplı damarların çeşitli nedenlerden tıkanması veya etkilenmesi sonucu oluşabilir.

Beyindeki her plak MS mıdır?

Eski (sönmüş) plaklar MR çekiminde ilaçla boyanmazken, son 1 ay içinde yeni oluşmuş (aktif) plaklar ilaçla boyanmış şekilde görülür. Ancak beyinde görülen her beyaz leke MS plağıdır anlamına gelmez.

PVL ne demek?

PVL, serebral beyaz cevher hasarı olarak tanımla- nır (13). Prematüre bebeklerde ortaya çıkan PVL uzun dönemde serebral hareket bozukluğu, nörolo- jik ve entelektüel bozuklukların esas öncüsü olarak kabul edilmektedir.

PVL açılımı nedir?

periventriküler lökomalazi - ekşi sözlük.