Kat mülkiyeti harcını kim öder?

İçindekiler:

  1. Kat mülkiyeti harcını kim öder?
  2. Kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek için ne yapmak lazım?
  3. Yapı ruhsatı harcını kim öder?
  4. Kat mülkiyetine ne zaman geçilir?
  5. Kat mülkiyetine geçmek için ne yapmalıyım?
  6. Tapu Yenileme nasil yapilir?
  7. Yapı kullanma izni harcı nedir?
  8. Kat irtifakından kat mülkiyetine ne zaman geçilir?

Kat mülkiyeti harcını kim öder?

İskan alındıktan sonra kat mülkiyeti için başvuru yapılır ve kat mülkiyeti harcı ödemesi gerçekleştirilir. Fakat projeden alınan dairelerde kat irtifakının kat mülkiyetine dönüştürülmesi için yapılması gereken tüm harcamalar inşaat firması tarafından ödenir.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçmek için ne yapmak lazım?

Tapu kütüğünde yapılan ufak bir düzeltmeyle kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş mümkündür. Kat irtifakı alındığında, tapu dairesindeki kat mülkiyeti kütüğünde “tapunun cinsi” kısmı “arsa” olarak belirtilmektedir. İskan ruhsatı alınır alınmaz, ilgili kısım “arsa” yerine “bina” olarak değiştirilir.

Yapı ruhsatı harcını kim öder?

Söz konusu iskan masrafının ödemesi ise, iskan ruhsatını alan kişiye ait oluyor. Genel olarak iskan ruhsatını almak müteahhitlerin sorumluluğunda kabul edilse de, satış veya kat karşılığı sözleşmesinde bu konuyla ilgili bir madde yer alıyorsa bu madde uygulanıyor.

Kat mülkiyetine ne zaman geçilir?

Bu kapsamda iskân alındıktan sonra yetkili idarenin 60 gün içinde belgeleri tapu dairesine göndermesiyle kat mülkiyetine kendiliğinden geçilecektir. Bu geçişi arsa sahipleri / ya da kat irtifakı sahipleri de talep edebilecektir. Ancak kat irtifakına geçmeksizin doğrudan kat mülkiyetine başvurulması da mümkündür.

Kat mülkiyetine geçmek için ne yapmalıyım?

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için mülk sahipleri içlerinden bir temsilci seçer veya bir emlak müşaviri ile anlaşır. Bu kişi bina iskan ruhsatını alarak belediyeye sunar. Belediye de tapu müdürlüğüne iskan ruhsatının verilmesi gerektiğini belirten yazı yazmalıdır.

Tapu Yenileme nasil yapilir?

Tapu yenileme işlemleri nasıl yapılır? Tapu yenileme işlemlerinden Tapu Dairesi ve Tapu Kadastro Müdürlükleri sorumludur. Tapunuzu yenileme amacınıza göre bu kuruluşlardan birine başvurmanız gerekir. Satışı gerçekleştirilecek ya da miras kalan tapuların devir işlemleri Tapu Dairesi'nde yapılır.

Yapı kullanma izni harcı nedir?

1000 metrekareye kadar Konut-Rezidans projelerinin yapı kullanma izin belgesi ücreti 4.03 TL oldu. Metrekare başına 37 kuruş zam yapıldı. İmar durum belgesi alma ücreti 66 TL'ye çıktı. Yeni yapı ruhsatı alınmasına ilişkin 1000 metrekareye kadar konut, rezidans metrekare başına 10.68 TL'den 11.75 TL'ye ulaştı.

Kat irtifakından kat mülkiyetine ne zaman geçilir?

Arsa üzerindeki inşaat tamamlandıktan sonra kat irtifakından kat mülkiyetine geçilmesi gerekir. Zira kat irtifakı hangi arsa payının binadaki hangi bağımsız bölüme denk geldiğini göstermez ve kat irtifakı tapu yerine de geçmez.