Açıklama paragrafı nasıl yazılır?

İçindekiler:

  1. Açıklama paragrafı nasıl yazılır?
  2. Tartışma paragrafı nasıl olur?
  3. Olay paragrafı nasıl yazılır?
  4. Tartışmacı metin nasıl yazılır?
  5. Tartışmacı anlatım tekniği nedir?
  6. Açıklama açıklayıcı ne demek?

Açıklama paragrafı nasıl yazılır?

Bu paragraf türünde bilgi verme ve öğreticilik ağır bastığından; dil göndergesel işlevde kullanılır. Yazar anlatımını nesnel bir tutumla yapar ve işin içine duygularını karıştırmaz. Ele alınan konuya göre terim ve bilimsel kavramlardan yararlanır.

Tartışma paragrafı nasıl olur?

Tartışma paragrafında yazarın amacı, savunduğu doğruyu okura kabul ettirmektir. Yazar, bunu sağlamak adına kendi görüşüyle birlikte karşıt görüşü de verir. Daha sonra kendi görüşünün doğru olduğunu kanıtlarla ortaya koyar. Tartışma paragrafında, konu en az iki farklı bakış açısıyla ele alınır.

Olay paragrafı nasıl yazılır?

Olay paragrafında hareket ve olaylar her zaman ön plandadır. Sözü edilen olay, belli bir zaman diliminde, belli bir mekânda ve belli kişiler etrafında geçer. Yazarın anlatımında bu tür paragrafı tercih etmesinin temel nedeni okuru, olayın içine çekmek ve onu olayın içinde yaşatmak istemesidir.

Tartışmacı metin nasıl yazılır?

Tartışmacı Anlatım Nedir? Özellikleri, Örnekleri
  • Dil daha çok göndergesel işlevde kullanılır.
  • Düşünce ve duygular kısa ve kesin ifadelerle dile getirilir.
  • Dil ve ifade sade, gösterişsiz ve pürüzsüzdür.
  • Gereksiz ifadelere yer verilmez.
  • Karmaşık ve anlaşılması güç cümleler kullanılmaz.
Daha fazla öğe...

Tartışmacı anlatım tekniği nedir?

Tartışmacı anlatımda düşünce ve kanıları değiştirmek söz konusudur. Anlatıcı öne sürülen düşünce, duygu ve kanılara katılmıyorsa onları inceler, değiştirmek ister. Karşı çıkış, değiştirmek isteyiş, değiştirmek istediklerinin yerine ileri süreceği görüşler yeni bir anlatım biçimini gerektirir.

Açıklama açıklayıcı ne demek?

Açıklayıcı anlatım, okuyucunun eksik ya da yanlış bildiği ya da hiç bilmediği bir konuda, ona doğru ve yeni bilgiler sağlamayı ve onu bilgilendirmeyi amaçlayan metinlerde kullanılan anlatım türüdür.