Çerkezler Türkiyede nerede yaşarlar?

İçindekiler:

  1. Çerkezler Türkiyede nerede yaşarlar?
  2. Çerkezce Şapsığ ne demek?
  3. Kaç çeşit Çerkez vardır?
  4. Çerkesler hangi Türk boyu?

Çerkezler Türkiyede nerede yaşarlar?

Trakya, Doğu ve Güneydoğu bölgeleri hariç bütün Anadolu'ya dağılan Çerkeslerin, en yoğun yaşadığı illerimiz arasında Sinop, Samsun, Çorum, Amasya, Tokat, Yozgat, Sivas, Kayseri, K.Maraş, Adana hattı ile orta batı Anadolu'da ve Eskişehir, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Sakarya ve Düzce bulunur.

Çerkezce Şapsığ ne demek?

Şapsığlar (Rusça: шапсуги; Şapsığca: адыгэ, шапсыгъ), Kuzey Kafkasya'nın yerli halklarından olan Batı Çerkeslerine mensup topluluklardan biridir. ... Dilleri olan Şapsığca 1945 yılına kadar yazı ve edebiyat dili olmuştur. Eskiden onlardan ayrı olan Hakuçlar günümüzde resmî olarak Şapsığlardan kabul edilmektedir.

Kaç çeşit Çerkez vardır?

Günümüzde; dünyadaki en büyük Çerkes nüfusu Türkiye'de bulunmaktadır. Batı Çerkesleri ve Doğu Çerkesleri olmak üzere iki ana kola ayrılan Çerkesler on iki ana boydan oluşurlar. Günümüzde 3 bin kişilik bir Hristiyan topluluk dışında Çerkeslerin tamamına yakını Müslümandır.

Çerkesler hangi Türk boyu?

Çerkesler bir Türk boyu olmadığı için haliyle Türk değillerdir. Çerkeslerin anayurdu Kafkas bölgesi olduğu için; geçmişte o bölgeden Türkiye'ye göç eden Türk boyları ile birlikte Türkiye'ye göç ettikleri için Çerkeslerin bir Türk boyu olduğu algısı ortaya çıkmıştır.