HPV virüsü kesin kanser yapar mı?

İçindekiler:

  1. HPV virüsü kesin kanser yapar mı?
  2. HPV nerelerde kanser yapar?
  3. HPV olan bir erkek ne yapmalı?
  4. HPV virüsü ne kadar sürede geçer?
  5. HPV aşısını kim yapar?
  6. Gardasil aşı hangi aralıklarla yapılır?

HPV virüsü kesin kanser yapar mı?

HPV virüsü tipleri rahim ağzı kanserine neden olma olasılığına göre risk gruplarına ayrılmıştır. Daha çok siğile yol açan tipler, rahim ağzı kanseri açısından düşük risk grubunda olan türdendir. Dolayısıyla her genital siğil rahim ağzı kanserine dönüşecek diye bir durum söz konusu değildir.

HPV nerelerde kanser yapar?

Rahim ağzı kanseri tanısı konmuş kadınların %95'inden fazlasında görülen HPV (Human papilloma virus) genital bölgeyi enfekte eden ve temas yolu ile yayılan bir virüstür. Özellikle kadınlarda daha sık olmak üzere cinsel bölgede siğillere ve rahim ağzının, dış genital bölge ve üreme yollarında kansere sebep olur.

HPV olan bir erkek ne yapmalı?

Eğer düşük riskli HPV tipleri çıkarsa, ya da HPV tespit edilmeze hemen aşı uygulanmalı ve HPV olan eşin tedavisi bitene kadar çiftler prezervatif ile korunmalıdır. Yüksek riskli HPV tespit edilirse kolposkopi yapılmalı gerekirse biyopsi ve sıkı takip protokolleri ile hasta rahim kanserinden korunmalıdır.

HPV virüsü ne kadar sürede geçer?

HPV olanların yüzde 15'inin kondom kullandığı ancak koruyucu olmadığı sonucuna varılmıştır. Kuluçka süresi (İnkübasyon) süresi 2 hafta ile 2 yıl arasında değişmektedir. Genellikle 3-4 ayda siğiller ortaya çıkmaktadır. Siğillerin yüzde 40-60'ı ilk yıl içinde kendiliğinden iyileşir-kaybolur.

HPV aşısını kim yapar?

Halen iki tip aşı uygulanmaktadır. Merck firması tarafından üretilen Gardasil (kuadrivalan) ve Glaxo Smith Kline firması tarafından üretilen Cervarix (bivalan) aşıları. Gardasil HPV tip 6, 11, 16, 18'e benzer moleküler yapıdadır ve bu tiplere karşı koruyucu özelliği gelişmiştir.

Gardasil aşı hangi aralıklarla yapılır?

Alternatif olarak GARDASIL 3 doz takvimine göre uygulanabilir: - İlk enjeksiyon: belirlenen tarihte - İkinci enjeksiyon: ilk dozdan 2 ay sonra - Üçüncü enjeksiyon: ilk dozdan 6 ay sonra İkinci doz ilk dozdan en az bir ay sonra ve üçüncü doz ikinci dozdan en az üç ay sonra uygulanmalıdır.