Kadınlarda çikolata kisti nedir?

İçindekiler:

  1. Kadınlarda çikolata kisti nedir?
  2. Çikolata kisti belirtileri nelerdir?
  3. Çikolata kisti nasıl tedavi edilir?
  4. Çikolata kisti olan bir kadın hamile kalabilir mi?
  5. Çikolata kisti tedavisi ne kadar sürer?
  6. Kisti olanlar ne yememeli?

Kadınlarda çikolata kisti nedir?

Çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis yumurtalıklarda, fallop tüplerinde veya karın boşluğu gibi uterus dışındaki bölgelerde uterus iç yüzeyini döşeyen endometrial dokunun varlığı ile karakterize kronik bir hastalıktır. Yanlış konumlanan bu endometrial dokuda, tıpkı uterusta olduğu gibi adet döngüsü olur.

Çikolata kisti belirtileri nelerdir?

Endometriozisin yumurtalığı tutması ile ortaya çıkan çikolata kistinin en yaygın belirtileri ise; dismenore yani menstruasyon sırasında ağrı, disparoni yani cinsel birliktelik sırasında veya sonrasında ağrı, disüri yani idrar yaparken ağrı, bağırsak hareketleri ile ağrı, alt karın ve bel ağrısı, infertilite-gebe ...

Çikolata kisti nasıl tedavi edilir?

Cerrahi işlem genellikle laparoskopik yöntemle yapılır. Laparoskopik ameliyatta göbek deliğinden küçük bir kesi açılır. Bu kesiden laparoskop adı verilen ve ucunda kamera bulunan ince tüp şeklindeki alet yardımıyla kistin bulunduğu yere ulaşılır ve kist dokusu kesilip çıkarılır.

Çikolata kisti olan bir kadın hamile kalabilir mi?

Boyutları 1 cm ila 15 cm aralığında olan çikolata kistleri, şiddetli sancılara, yumurtalıklarda, tüplerde veya rahimde yapışıklığa neden olabilir. Bu kistlerin varlığı, hamile kalmayı zorlaştırabilir ya da tersi senaryoda var olan kistlerin alınmasının ardından hastalar, hamile kalabilir.

Çikolata kisti tedavisi ne kadar sürer?

Bu nedenle hastalığın yaygınlığı, ilk yada tekrarlayan ameliyat olması cerrahi süresini önemli derecede etkiler. Sadece yumurtalıkta sınırlı bir kiste müdahale 60-90 dakika sürerken, yaygın ve derin çikolata kisti hastalığında süre 270-300 dakika arasında sürebilir.

Kisti olanlar ne yememeli?

Yumurtalık kisti olanlar ne yememeli Tüm kırmızı etler ve işlem görmüş et ürünleri. Hidrojene edilmiş yağlar. Kafein-östrojen seviyelerini artırır. Katkı maddeleri ve işlenmiş gıdalar, hormonların işleyişinde etkin olan karaciğeri etkileyebilir.